PUBLICITAT

Quin estiu! I el que ens queda!

Sabem de sobres que Andorra és un petit país i que no tenim molts espais amplis per a realitzar grans activitats. Malgrat tot ja som una referència en el món de la bicicleta. Les bicis ja formen part de la nostra cultura i de la nostra economia.

Ja no posem el cartell de «Tancat per vacances» a l’estiu. Les muntanyes andorranes a l’estiu i les activitats culturals fan que els hotels, comerços i empreses del sector segueixin un ritme de treball alt tot l’any. Això no només es nota en nombre de vendes o turistes, també ho apreciem amb les hores laborals i la «taxa d’atur». Bàsicament, la taxa d’atur no arriba ni al 2% i tenim dificultats per trobar treballadors.

Tant és així que sorgeixen problemes amb els contractes i condicions dels nous contractats. Ja han arribat els problemes amb els migrats i el mercat laboral.

Ja no hi ha «baixa temporada» o cada vegada s’escurça més aquesta. Estem en una situació gairebé de límit, o com a mínim de màxima exigència. L’estiu ha sigut calorós, amb molta abundància de turisme i sobretot bicicletes. Estem acabant el mes d’agost amb una intensitat molt elevada. Iniciem amb els campionats del món de BTT i acabarem pràcticament l’agost amb «La Vuelta».

Tenim el país saturat d’activitats i sort que no és en curs escolar. Caldrà veure com ens organitzem perquè tots puguem dur a terme les nostres activitats. Tot això sense tenir en compte que tenim un equip de futbol que juga a segona divisió espanyola, tenim equips veïns que fan estades d’entrenaments i que cada vegada que es realitzen campionats del món d’esquí o bicicleta s’omple tot el país.

Tancar per vacances és cada vegada més difícil fins i tot per les constructores; fa uns anys parlàvem que feien gairebé un mes de vacances, mentre que avui en dia amb el ritme de feina que hi ha, és impossible. Alguns dels hotels de les estacions d’esquí ja es queden oberts més de vuit mesos l’any, quan fa uns anys feien temporada d’hivern i prou.

Tenir activitat tot l’any té un cost social i econòmic molt important. Les institucions, empreses, treballadors i turistes pateixen a la seva manera la nova forma de treballar al principat, cal intentar dosificar-nos les activitats per a poder gaudir-ne d’elles tots plegats.

El que queda clar és que això acaba de començar. Andorra esdevé un referent turístic i esportiu i cal estar a l’altura. Ens hem d’oblidar de «tancar» per vacances i adaptar-nos a les noves condicions. Quan es parla d’adaptar es parla d’actualitzar la normativa dels contractes laborals, per a donar seguretat als assalariats i empresaris del país. També cal una administració pública al nivell, per a facilitar al màxim els tràmits.

En conclusió podem dir que ja no som un país d’hivern i que cal actualitzar la nostra mentalitat a la nostra realitat. Andorra és un país per a tot l’any. Cal estar present en tots els sentits com a país per a organitzar-nos i no deixar a ningú enrere. H

 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT