PUBLICITAT

Tancat per vacances

Si hi ha una cosa que fa temps que tinc molt clara, és que les vacances són necessàries, ni que només siguin uns dies per poder desconnectar de la feina, l’estrès i, fins i tot, de les rutines diàries. I és que unes bones vacances poden comportar molts beneficis, tant físics com mentals.

El període de vacances ajuda a relaxar-se, reparant el cos dels danys provocats per l’estrès. Tanmateix, almenys a mi em passa, he comprovat que un bon descans comporta un augment important de la creativitat, suposo que perquè el cervell bo i que no para mai, en vacances no té altres preocupacions i pot activar algunes àrees que sovint tenim abandonades. I a més, això segons els experts, també millora la capacitat de judici i decisió, fent possible una anàlisi més complex de la informació disponible i millorant així la consegüent presa de decisions. D’altra banda, el descans produeix un increment de la productivitat i la concentració i disminueix el bloqueig intel·lectual i l’alentiment mental i físic propis de l’estrès. Finalment, tots hem notat que el descans comporta una reducció de l’ansietat i els esquemes negatius del pensament, suposant, en conjunt, una via de felicitat.

Però tampoc cal ens enganyem, les vacances no són tan idíl·liques com la publicitat ens fa creure. L’expectativa de les vacances sempre és alta, somiem amb llocs i situacions en condicions ideals, però la realitat és una altra. Jo, com moltes altres persones, faig vacances amb les meves filles, i les vacances amb fills són, com ho diria jo, són diferents, i és que no és fàcil gestionar 24 hores amb elles els set dies de la setmana. Tots tenim present que les vacances són un catalitzador pel trencament de moltes parelles que han de passar les 24 hores del dia juntes, per sort, pels nostres fills i filles, no et pots divorciar d’ells quan tornes de vacances, així que cal prendre les coses amb calma i ser conscient que els desitjats dies de vacances seran una miqueta més complexes si es passen en família.

D’altra banda, per més esgotadores que puguin arribar a ser les vacances amb els nostres petits i petites, són quelcom que mereix totalment la pena. I és que les vacances són un dels millors records que guardem de quan érem petits, encara que no haguessin estat vacances espectaculars o plenes d’aventures intenses. Tampoc calia que féssim un gran viatge, ja que el que més recordem no són els llocs que visitem, sinó el temps compartit amb la família, fora de les quatre parets de casa nostra i en un entorn totalment diferent. I és que les vacances ens ofereixen un ambient nou, en el qual no tenim tanta pressa ni tantes coses per fer. I és cert que mares descansem menys en les vacances que la resta de membres, però com he dit, té moltes recompenses. A curt termini, gaudim el temps de manera diferent amb els qui volem. A llarg termini, aquests dies es convertiran en els records feliços que tindran els nostres fills el dia de demà.

Nosaltres aquest any hem tornat a fer un viatge. Soc de les que vol inculcar-los la cultura de veure llocs diferents, i conviure amb gent que a més d’una altra llengua, té uns altres costums. I a més, i això segons els experts, resulta que viatjar ajuda a què els nens i nenes tinguin una major independència, major autoestima i major confiança en si mateixos, a més d’aprendre a ser més tolerants i respectuosos, i tenir una millor disposició per a aprendre i provar coses noves. Això sí, hem de tenir clar que cal ser flexibles, i valorar el que en aquest moment tenim, d’aquesta manera les gaudirem encara més, veient i descobrint el món a través dels seus ulls.

Viatjar amb nens requereix planificar una miqueta més els llocs i les activitats que vols fer. No pots plantejar-te el viatge sense els seus moments de joc. Hem de ser conscients que perquè nosaltres gaudim d’aquests dies, ells també ho han de fer. I no és una qüestió de generositat o solidaritat, ans al contrari, és una necessitat, perquè si ells no en gaudeixen, no ens ho deixaran fer a nosaltres. I hem de pensar, a més, que els nens també necessiten relaxar-se estant de vacances, cal que descansin i abaixin el ritme, per tant, el dia ha de tenir ocupacions que els tranquil·litzin, com jugar amb la sorra, a la gespa, a l’aigua, o que sé jo, fins i tot amb argila.

En vacances hi ha temps a tenir moments de tota mena. A estones parlarem i riurem, però en altres moments ens esgotaran la paciència. Per sort el cervell té tendència a recordar el bo de cada experiència i magnificar-ho, traient importància o deixant en segon terme el que no ens ha agradat. Així que quan parlem de les nostres vacances ho recordarem sempre encara millor del que hagi estat.

Per acabar diré que segons l’escriptor i filòsof Elbert Hubbard, «ningú necessita més unes vacances que el que acaba de tenir-les». I això no he tingut mai clar si es referia al fet que les vacances són tan bones que creen una necessitat o al fet que són tan esgotadores que després de fer-les necessitem descansar. En qualsevol cas, són una fantàstica experiència que ens ofereix la vida cada any i cal gaudir-les.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT