PUBLICITAT

Les vacances esperades

Avui sí que parlo de les vacances, aquell oasi en mig de l’any. Les esperem amb il·lusió i projectem en elles la nostra necessitat de descansar i canviar de xip. Però t’has demanat mai si hauria de ser així?

És cert que la nostra ment necessita diversos dies per desacostumar-se a pensar constantment a la feina i canviar el xip del tot. Per això es tendeix a posar el focus del descans a les vacances.

Potser per com entenem la feina i el descans a la nostra cultura, de vegades caiem en la dinàmica de treballar sense descans durant tot l’any i després compensar tot això en unes setmanes de vacances. Però cal anar amb compte amb això perquè el descans i l’aprofitament del temps lliure hauria de ser present tot l’any adaptat a l’època, el temps de què disposem i la nostra situació personal i laboral.

Tot i així, les vacances ens porten una onada de diversió i relaxació. És el moment perfecte per abraçar les vibracions de l’estiu i aprofitar al màxim aquest moment. Ja sigui per viure aventures emocionants, viatjant, descansant al costat de la piscina o de la platja o simplement gaudint de la bellesa de la natura. El més important és rebre-les amb els braços oberts i una mentalitat positiva.

Per a mi, el que fa que unes vacances d’estiu siguin unes veritables vacances té a veure amb l’agost, amb el sol, les línies de bronzejat, les ulleres de sol, les platges, les nits llargues, la música, la relaxació i el temps de qualitat amb la família i els amics.

Així, agost i vacances són, per a molts, sinònim de viatges, lleure i, sobretot, desconnexió. Tot i que la veritat és que, avui dia, la sensació que el món s’atura a l’agost ja no és com fa uns anys. Les vacances tendeixen ara a ser més curtes i repartides durant tot l’any, i les noves tecnologies ens permeten accedir fàcilment al mail, als grups de WhatsApp de la feina... Tot això fa que desconnectar del tot sigui més complicat que fa uns anys.

Molts pensen que el teletreball ho complica tot, ja que és un dels principals motius que poden fer que no desconnectem durant les vacances. Però per a mi el teletreball vol dir llibertat, per poder gaudir de l’estiu amb més intensitat, desplaçant durant unes setmanes la meva oficina fora d’Andorra.

La clau està a planificar-te, organitzar-te i posar límits assertius al teu temps per tal de poder trobar un equilibri entre feina i temps lliure.

El teletreball, però no és l’única cosa que pot complicar l’estiu. Després de mesos de dura feina, algunes persones es posen malaltes només començar les vacances. El canvi brusc entre l’activitat laboral i el descans ens passa de vegades factura.

Gairebé onze mesos esperant que arribin les vacances d’estiu i al primer dia et refredes, et notes una mica de febre o tens dolor muscular.

Això passa a moltes persones i de vegades té a veure amb l’estrès.

Hi ha una explicació de les hormones de l’estrès (cortisol, adrenalina...), que són tan necessàries per mantenir-nos amb un òptim rendiment en moments de gran estrès, alhora afecten el nostre sistema immune, debilitant-lo i deixant-nos exposats a infeccions.

Les persones que gestionen millor l’estrès o senzillament que van més relaxades al dia a dia tenen menys risc d’emmalaltir en començar les vacances. Com més adaptatius siguem, menys probabilitat tenim que l’estrès generat per la feina o les preocupacions tingui un impacte en començar les vacances. És a dir, si hem aconseguit desconnectar entre les nostres hores laborals, si hem tingut un bon teixit social de suport... i per descomptat si no ens ha passat res de greu.

Et dono algunes estratègies per gestionar aquest estrès durant l’any i ajudar-te a fer que la transició cap a les vacances sigui més suau:

- Aconseguir desconnectar una estona cada dia mitjançant activitats que ens agradin, com l’esport, llegir o passejar.
- Fer alguna activitat més especial un cop a la setmana o cada quinze dies.
- Disminuir de mica en mica, durant les últimes setmanes de treball, les tasques fins a l’inici de les vacances.
- Evitar entrar durant les vacances en una inactivitat absoluta. Fer petits plans, activitats que ens exigeixin esforços, però que ens reportin satisfacció.
- Fer plans que siguin flexibles i ens donin peu a la improvisació i a moments de no fer res.
- Evitar carregar les agendes amb mil plans només començar les vacances.

Recorda que si no descansem adequadament durant l’any, arribarem tan carregats d’estrès i fatiga que ens serà més difícil recuperar-nos durant les vacances.

Així mateix, per tal de poder assolir una desconnexió saludable aquestes vacances et dono 5 claus:

1. No idealitzis les vacances. Si les expectatives per a aquests dies són molt altes i sorgeixen dificultats o imprevistos que fan que el teu temps d’oci no sigui tan perfecte com havies projectat, pots acabar frustrant-te i angoixant-te. És important assumir que el temps lliure no sempre és perfecte.

2. La desconnexió absoluta no existeix, i cal acceptar-ho. Que en algun moment apareguin pensaments i preocupacions que fan referència a la feina és una cosa que no es pot evitar. El millor que podem fer és normalitzar-ho, acceptar l’existència d’aquests pensaments sense culpabilitzar-nos i intentar tornar el focus d’atenció al present.

3. No cal esperar les vacances per desconnectar. Recorda en el teu dia a dia: accedir al correu electrònic només durant les hores de feina, desactivar les notificacions els caps de setmana i procurar no parlar constantment de la feina amb amics i familiars.

4. Dedica temps a les teves aficions. Tot i que a la resta de l’any també cal procurar buscar activitats gratificants.

5. Pensa en les vacances, però sense obsessionar-te. Durant els pics de feina, pensar en les vacances pot ser una bona estratègia per animar-nos i superar el sotrac, però no ha de ser l’única.

Les vacances d’estiu són plenes de possibilitats. Somia en gran i gaudeix de les millors vacances!

 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT