PUBLICITAT

Hollywood en mans d'un exsenador

  • El cap de la MPAA ha de dictaminar la classificació de les pel·lícules per edats, un factor decisiu
ANTONIO MARTÍN // Periodista

La figura del cap de l'Associació del Cinema dels EUA (MPAA) tal vegada no sigui molt coneguda, però per les seves mans, les del nouvingut Chris Dodd, exsenador per Connecticut durant 30 anys, passen gran part de les esperances de futur d'Hollywood.

Dodd, als seus 66 anys, és el nou president i conseller delegat de la poderosa MPAA, el pressupost anual de la qual frega els 72 milions de dòlars, i emprendrà les seves noves labors a partir del 17 de març en un escenari canviant, replet de reptes entorn de la pirateria i els diferents objectius dels conglomerats mediàtics.

«Chris ha servit al nostre país com un senador respectat i admirat durant 30 anys, i realment som afortunats que vagi a aportar la seva alçada política i talent per recolzar els esforços creatius dels nostres cineastes i de tota la gent que treballa en la nostra indústria, aquí i en la resta del món», va dir el president de Fox Filmed Entertainment, Jim Gianopulos.

La MPAA és la veu entre els polítics nord-americans. Davant d'ells serveix, des de les seves oficines a Los Angeles i Washington, com a portaveu dels grans estudis de la indústria (Walt Disney, Paramount, Sony, Twentieth Century Fox, Warner Bros i Universal) en els seus vessants dins del món del cinema, la televisió i el mercat del DVD.

Si Dodd va aconseguir el consens per reformar el sistema financer de Wall Street i obtenir avanços en matèries com la salut, educació, treball i pensions, ara haurà d'aconseguir de nou que totes les parts remin en la mateixa adreça.

«Necessitem lideratge i un esforç conjunt per esmenar els problemes i elevar aquesta indústria», va declarar.

ENTRES LES SEVES principals funcions com a cap de la MPAA figura la de dictaminar la classificació de les pel·lícules per edats (des de la temuda R, de Restricted –restringida– a menors de 18 anys, fins a la G, de General, per a tots els públics) que en moltes ocasions resulta un factor decisiu en el rendiment d'una cinta en taquilla.

Per Dodd, que com a cap visible del lobby tindrà un salari d'1,08 milions d'euros, el principal cavall de batalla serà fer front a les descàrregues il·legals, una qüestió amb fronts oberts a tot el món.

«L'amenaça digital no és un problema limitat a la indústria del cinema», va dir l'ex senador després d'acceptar el càrrec. «És un problema que incideix en la propietat intel·lectual», va afegir el nou home estrella d'Hollywood a Washington. I per ser clar sobre aquest tema va posar un exemple d'allò més il·lustratiu.

«Si vas pel carrer i robes articles d'una tenda, t'arresten. En alguns casos es diu saqueig. Això és exactament el que està passant amb la propietat intel·lectual. S'està saquejant i necessitem posar-li fre», va explicar.

Però no serà l'únic. L'assistència d'espectadors als cinemes als EUA ha caigut en picat durant l'última dècada i en el que va d'any el nombre d'entrades venudes és un 22 % menor a l'obtingut l'any passat. El mateix panorama assola al mercat del DVD i a les principals retransmissions televisives, com els Oscar.

Un altre dels assumptes principals en la seva agenda serà el de l'obertura dels mercats, amb l'objectiu que a la Xina o als països d'Orient Mitjà no es boicotegi el producte nord-americà per raons polítiques.

Sens dubte tot un repte per a l'aspirant a la candidatura presidencial demòcrata en els comicis del 2008, l'experiència prèvia del qual en aquesta indústria va ser fer de si mateix en la sàtira política Dave (1993), la cinta protagonitzada per Kevin Kline i Sigourney Weaver sota la direcció d'Ivan Reitman.

La MPAA ha estat un any i mitjà sense cap des de la renúncia de Donen Glickman, excongressista i antic secretari d'Agricultura dels EUA, que al seu torn va prendre el testimoni d'una figura mítica dins de la institució: Jack Valenti.

Valenti, al capdavant del grup per quatre dècades i conegut pels seus poderosos i enèrgics discursos –a més de per el seu sempitern bronzejat– actuava i lluïa com un gran talent d'Hollywood. Dodd, en canvi, promet fets.

El seu expedient, experiència i tarannà parlen per si mateixos.

GRADUAT EN DRET el 1972, va servir a la Guàrdia Nacional de Connecticut i va formar part de la reserva de l'Armada nord-americana abans de ser triat per al Congrés el 1974. Set anys després es va convertir en senador demòcrata per Connecticut, càrrec que no va abandonar fins a gener d'aquest any.

Dodd, que ha superat un càncer de pròstata que se li va diagnosticar el 2009, està casat amb Jackie Clegg i té dues filles: Grace i Christina. I sobre les seves espatlles recauen les esperances de tota una indústria.

 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT