PUBLICITAT

Persones increïbles

L’any 2022 ha estat un any molt significatiu per a mi. Al setembre, era elegida presidenta del Comitè Nacional d’Andorra per l’Unicef, una associació fundada fa 29 anys per la meva àvia, la Manela Mora. La meva mare, la Marianela Aristot, el meu oncle, el Jordi Aristot, han format part també del Comitè des dels seus inicis i m’han transmès els valors que la seva mare va compartir amb ells: la cooperació, la solidaritat, el respecte, la cura cap als altres, i sobretot la responsabilitat de retornar a la societat el benestar que ella m’ha aportat a mi. He tingut la sort de poder créixer en una família que m’estima i em cuida, en un entorn segur i saludable, on he pogut escollir lliurement els meus projectes professionals i personals, però conec molt bé que aquesta situació no és per a tothom igual, i menys, si ets nena, d’una minoria ètnica o discapacitada.

Per poder desenvolupar aquesta tasca tan important he pogut tenir l’experiència, ajuda i consells de la meva tia Laura Alvarez que recentment ha sigut presidenta del Comitè i que tan bé ens ha representat. El seu suport se suma a l’ajuda d’altres antigues presidentes i membres de la junta que avui i sempre que ho necessito em donen un cop de mà. L’experiència de totes elles té un gran valor per a mi.

Aquesta setmana hem presentat la memòria d’activitats del Comitè. Un recull de totes les accions que hem portat a terme durant el 2022, tant des de l’àrea de sensibilització com des de cooperació internacional.

Des de sensibilització hem desenvolupat accions entorn del dret a la participació dels infants i els joves del país, hem publicat un informe sobre l’ús de la tecnologia entre els nostres adolescents, hem establert convenis de col·laboració amb escoles i col·legis professionals, hem celebrat el Dia Mundial de la Infància amb més de 70 activitats diferents i sobretot, hem desenvolupat un pla de treball de quatre anys amb l’objectiu de què els nens, les nenes i els adolescents d’Andorra millorin la seva salut mental, el seu benestar emocional i desenvolupament, reduint els casos de negligència i l’abús que els afecten (amb especial èmfasi en l’ús de la tecnologia).

Ser mare de l’Arnau, que té 12 anys, em fa conèixer de ben a prop el difícil que a vegades és per als pares i mares gestionar l’adolescència i la relació que ells mantenen amb la tecnologia, que és tan diferent de la meva experiència de quan era nena. Per això crec tan necessari prioritzar aquesta línia de treball per als pròxims anys, perquè les dades sobre exposició a les pantalles, usos d’internet, conductes de risc en línia, assetjament i ciberassetjament del nostre informe són molt preocupants.

Aquest 2022 vam aconseguir recaptar 518.376 euros, distribuïts en un 92% procedent del sector privat (donants, socis, organitzacions i empreses) i el 8% restant de l’aportació del Govern, i ho hem destinat en un 12% a l’àrea de sensibilització i comunicació, i el 88% restant ho hem enviat als nostres programes de cooperació internacional. 

Escollir els programes on assignar els nostres recursos no és gens fàcil degut, malauradament, a la situació mundial complexa en què estem immersos, amb crisis i emergències arreu del món. Un exemple ben clar va ser l’esclat de la guerra a Ucraïna durant el febrer del 2022. Una emergència a la qual vam destinar 82.514 euros i que ens va demostrar una vegada més, la solidaritat del poble andorrà, i el seu compromís amb el benestar dels infants.

Mentre donàvem resposta a l’emergència d’Ucraïna, tan colpidora i tan propera per a tothom, continuàvem treballant per als infants dels nostres altres programes: els infants amb discapacitat al Bhutan, les nenes i dones de l’Afganistan, i les comunitats dels pobles de Madagascar. Diversitat funcional al Bhutan, igualtat de gènere a l’Afganistan i canvi climàtic a Madagascar, tres temàtiques estratègiques dins els nostres projectes de cooperació internacional, que definiran també els nostres pròxims anys.

Tota aquesta feina seria impossible sense el suport de persones increïbles. Persones compromeses amb la societat, que amb els seus actes inspiren a altres, cooperatives, perquè sense la força de l’equip, els canvis rellevants són més difícils i lents. 

Persones com la meva àvia, la meva mare, el meu oncle, la meva tia, els voluntaris, la junta directiva actual i anteriors, l’equip tècnic d’Unicef Andorra, els nostres associats i els nostres donants, col·laboradors, empreses, organismes públics, escoles, espònsors, amics... persones com tu, que m’han acompanyat durant el 2022 i que espero retrobar-me en aquest 2023.

La vostra inspiració m’ajudarà a continuar treballant per Unicef Andorra i sobretot a transmetre a l’Arnau els valors de solidaritat que tots i totes compartim. Moltes gràcies.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT