PUBLICITAT

És possible estalviar durant les vacances?

L’estiu és un moment propici per sortir més; el clima acompanya, els dies són més llargs i, per tant, l’espai de lleure s’amplia, el que fa que apareguin noves despeses que no es tenen en altres períodes de l’any; com campaments pels nens, viatges i estades a l’estranger, sortides amb amics, concerts, festivals, festes majors, etc. De manera que podem gaudir de tot un conjunt d’activitats, que conviden a viure la temporada estiuenca gastant més del que sol ser habitual. 

Davant aquest escenari és factible estalviar a l’època estival? Els experts en economia expliquen que sí, que es tracta tan sols de seguir petits consells, que ens ajudaran a controlar el nostre consum, perquè aquest no es dispari amb l’alegria de les jornades de sol i de calor, que provoquen que anímicament estiguem més predisposats a desemborsar diners despreocupadament. 

El primer que hem de tenir en compte és planificar, per això és convenient preparar un pressupost pels dos mesos centrals de l’estació, que inclogui els ingressos i les despeses estimades, en funció de les nostres possibilitats financeres, i és recomanable no desviar-se d’aquestes previsions, inclús destinant una petita partida per contratemps o emergències, perquè ja saben que el paper tot ho aguanta, però després hi ha la realitat que sempre ens sorprèn amb quelcom que no teníem contemplat. 

Un altre dels aspectes a destacar és tenir flexibilitat turística, com més oberts estiguem a viatjar en una data o una altra, així com a un lloc concret, més fàcil resultarà abaratir costos. Per exemple, si ens hem de traslladar amb avió, evitar fer-ho en cap de setmana, ja que és molt més car. Els dies més barats són els diumenges i els dilluns. Un altre factor que contribueix a no estirar més el braç que la màniga és marcar-se un pressupost diari i intentar no sobrepassar-lo. 

Quan anem uns dies fora del nostre habitatge, és important escandallar què i quan gastarem diàriament. Reservar l’hotel amb temps permet trobar millors preus i alternatives. També s’ha de vigilar amb les compres compulsives a banda dels desplaçaments i allotjaments,  durant les vacances acostumem a estar més relaxats i el shopping, és una distracció turística més que moltes vegades ens porta a consumir coses innecessàries. Continuant amb una mentalitat estalviadora, utilitzar el transport públic és una opció que pot economitzar de forma considerable la despesa de mobilitat. 

Finalment, si decidim gaudir d’un merescut descans fora de les nostres fronteres i sobretot si sortim de la zona euro, procurar evitar canviar més moneda del compte i prioritzar el pagament amb targeta. El recomanable és acudir a la teva entitat bancària de referència, canviar una petita quantitat i que t’assessorin sobre les comissions que et poden cobrar en el país de destinació, per treure diners en el caixer tant a crèdit com a dèbit. 

Si a més de tot això les teves finances no són molt boiants per permetre’t grans luxes, no et preocupis, sempre es pot recórrer a l’oci gratuït, tant si ens quedem en el nostre lloc de residència com si viatgem a l’estranger, l’oferta en aquest sentit és bastant variada, a tot arreu es poden trobar entreteniments oberts al públic, que no s’han de pagar. Si no volem que la nostra salut financera es ressenti durant les jornades festives, practicar aquest tipus de recomanacions ens pot venir bé, per gestionar de forma responsable la nostra economia domèstica i no patir sufocacions estiuenques, per no haver posat una mica de cura controlant la nostra butxaca. 

La conjuntura actual d’inflació, que tot i que no està tan disparada com fa uns mesos continua present, farà que aquest any el cost d’estiuejar a l’exterior augmenti de forma considerable, pel qual recórrer a ofertes low cost o a indrets més assequibles, és una oportunitat a la qual recorreran moltes famílies, que no volen renunciar a esbargir-se o esplaiar-se per desconnectar de la feina i de la quotidianitat, però que tampoc disposen de molts recursos. 

Amb capital o sense, tothom hauria de poder tenir uns dies de relaxació per recarregar energia, recuperar forces així com renovar motivacions i il·lusions. Fer una aturada és positiu, sa i aconsellable, pel que per poc que es pugui, amb més o menys diners, amb més o menys sortides, amb més o menys estalvi, alhora que intentant aplicar les indicacions esmentades anteriorment, per tal de no disbauxar els nostres comptes, hem d’aprofitar el millor que sapiguem aquest parèntesi, abans de començar novament amb la rutina. 

És imprescindible esprémer aquest interval al màxim, per poder afrontar la pròxima temporada amb ganes i ànims, però sense l’angoixa o les preocupacions d’haver-se fos fins l’últim cèntim. Segurament haver d’estalviar comporta certes incomoditats, que s’han de gestionar amb intel·ligència i adoptant l’actitud adequada, fent que aquests inconvenients puguin ser fins i tot divertits, tenint la possibilitat de conèixer noves maneres de fer les coses, compartint situacions amb altres persones i acumulant anècdotes, que després podrem explicar als nostres amics o coneguts amb un somriure. 

Viure el present valorant el que tens és el més important, el record que atresorem a posteriori depèn de nosaltres i de les emocions que ens donem permís per sentir, ja que per sort per alguns, no tot és una qüestió de diners exclusivament, es poden experimentar vivències que no tenen preu. I tu creus que podràs estalviar aquest estiu?

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT