PUBLICITAT

Gorbatxov compleix 80 anys

  • Qui va certidicar la defunció de la URSS s'ha convertit en la consciència de la democràcia russa?
IGNACIO ORTEGA

L'home que va canviar la història, Mijaíl Gorbatxov, va complir ahir 80 anys convertit en el capdavanter de la democràcia a Rússia, però és encara blanc del rancor dels qui lamenten la caiguda de la Unió Soviètica el 1991.

«Ara passa el mateix que durant la perestroika». «Llavors jo era massa presumptuós i arrogant i ho vaig pagar car. Actualment, els líders russos també ho són», va assegurar Gorbatxov en una recent entrevista.

Gorbatxov, que va certificar la defunció de la URSS el 25 de desembre del 1991, ha endurit en els últims temps les seves diatribes contra els líders russos, als quals acusa d'ofegar la democràcia.

«El monopoli del poder podreix i impedeix l'avanç de la democràcia. És una pena que els moderns dirigents russos no siguin molt moderns», va assenyalar recentment.

Gorbatxov, que s'havia cuidat sempre de criticar al primer ministre rus, Vladímir Putin, el va acusar de «envanit» per pretendre decidir entre bastidors amb el president, Dmitri Medvédev, qui d'ells es presentarà a les eleccions al Kremlin del 2012 sense consultar amb el poble.

«No és assumpte de Putin, sinó d'aquells que voten», va dir el Premi Nobel de la Pau (1990).

A més, va acusar al partit oficialista Rússia Unida (RU), liderat per Putin, de ser «la pitjor còpia del PCUS» (Partit Comunista de la Unió Soviètica).

Sigui com sigui, ni els dirigents russos ni RU s'han atrevit a rebatre aquestes crítiques, ja que Gorbatxov és una figura que està per sobre del bé i del mal, el cognom del qual és una marca registrada admirada a tot el món.

Els opositors liberals comparen a Gorbatxov amb el tsar Alexandre II, que va acabar amb la servitud de gleba el 1862, i asseguren que passarà a la història per posar les bases de la democràcia russa i fer possible que l'imperi totalitari soviètic desaparegués «pràcticament sense víctimes».

DE FET, no són pocs els que creuen que l'autoritària Rússia de Putin necessita una nova perestroika (reconstrucció) i glasnost (transparència informativa), els processos que Gorbatxov va iniciar a la seva arribada al poder soviètic al març del 1985.

Per a Occident, Gorbatxov segueix sent Gorbi, el dirigent jovial de les taques en el front que va possibilitar la reunificació d'Alemanya, va acabar amb el Teló d'Acer i la Guerra Freda i va retornar la llibertat a centenars de milions de persones.

Allà on viatja, Gorbatxov és rebut amb tots els honors, encara que no estalviï crítiques a la política hegemònica dels Estats Units i censuri a l'OTAN per intentar arraconar a Rússia.

Al capdavant de la fundació que porta el seu nom, Gorbatxov recapta diners per guarir a nens amb càncer, llança campanyes contra la pobresa al costat d'altres populars figures com l'ex president dels EUA Bill Clinton o el cantant Bono, defensa el medi ambient i advoca per un món sense armes nuclears.

«Els àrabs volen aconseguir la llibertat i després propagar-la. La gent fuig de l'abraçada de la misèria i no té gens que perdre», va dir aquests dies, en al·lusió a les revoltes al món àrab.

A L'ESTRANGER Gorbatxov és l'home que va canviar el món i va donar rostre humà al socialisme, però al seu propi país és per a molts un dirigent que va trair al seu poble, ja que li va retornar la preuada llibertat i després el va abandonar a la seva sort.

«En la història del nostre país hi ha hagut no poques figures que han treballat molt malament per a la seva pàtria i al seu poble. Però no hi ha cap més destructiva que Gorbatxov», va assegurar Guennadi Ziugánov, capdavanter dels comunistes russos.

Ziugánov acusa a Gorbatxov de condemnar als habitants de «la grandiosa Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques» a la misèria més absoluta, de la qual, en molts casos, encara no s'han recuperat.

«¿Per què Gorbatxov és tan popular a Occident? Doncs perquè va ajudar a destruir i fer pràcticament desaparèixer de la faç de la terra un gran país, amb el que somiaven molts capdavanters de les potències occidentals», va dir a Interfax.

No obstant això, ell es defensa i manté que no tenia una altra opció que anunciar la desaparició de la URSS després de la decisió del primer president democràtic rus, Borís Ieltsin, de crear una nova unió amb Ucraïna i Bielorússia.

«HI HA GENT que vol tirar-me a mi tota la culpa, però no és cert. Jo vaig lluitar fins al final per salvar a la URSS. Vaig voler crear una nova unió que servís a les nostres necessitats, una unió democràtica dotada d'un poder fort i centralitzat», va dir.

Els historiadors també acusen a Gorbatxov d'autoritzar l'ús de la força per reprimir les manifestacions independentistes que van desembocar en autèntics banys de sang en algunes repúbliques soviètiques en 1990-91.

Amb tot, Gorbatxov no està disposat al fet que el seu controvertit llegat el converteixi en una mòmia com la de Lenin que jeu a la Plaça Vermella i segueix obstinat a crear un partit socialdemòcrata que satisfaci les ànsies de llibertat i justícia del poble rus.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT