PUBLICITAT

L'exdirector d'Ski Art, condemnat a tres anys i mig de presó

L'Audiència nacional espanyola imposa dos anys de presó a la seva dona per còmplice del delicte

Per El Periòdic

Imatge de l'Audiencia Nacional.
Imatge de l'Audiencia Nacional. | EL PERIÓDICO

La sentència emesa per l'Audiència nacional espanyola ha condemnat a qui va ser el CEO d'Ski Art entre el 2011-2015, Diego Valecillo, a tres anys i mig de presó com a autor d'un delicte continuat d'apropiació indeguda, així com a la seva dona, María José Yepes, a dos anys de presó per considerar-la còmplice. Ambdós hauran de retornar, conjuntament, a la societat afectada un total de 446.204 euros.

Es dona així doncs per tancat el capítol més amarg de la trajectòria professional de Julio Ascarza, fundador de la societat mercantil andorrana Viatges Julio Valeriano (VIJUVA) i que operava sota el nom comercial d'Ski Art, després d'un procés judicial de cinc anys (2018-2023). "Els qui han malmès la reputació i imatge d'Ski Art ara han d'assumir el mal que m'han fet", menciona Ascarza, afegint que amb la sentència "queda demostrada la meva honorabilitat".

L'origen de l'entramat es remunta a l'hivern de 2014, any en què Valecillo va desaparèixer d'Andorra i en què clients i proveïdors comencen a emetre queixes contundents, provocant la tornada al país d'Ascarza, qui es trobava a Mèxic des del 2011 per obrir-hi mercat. Una vegada aquí, el fundador de Vijuva va descobrir que, qui havia sigut el seu home d'extrema confiança durant anys, havia generat un deute del voltant d'1,8 milions d'euros.

En aquell moment, Ski Art era considerat un dels receptius turístics més potents d'Andorra. La majoria d'hotels i empreses del sector turístic del país operaven amb aquesta societat, la qual s'havia fet un nom gràcies a la professionalitat de tot l'equip que treballava a l'entitat, a més de guanyar-se una gran reputació avalada per clients com Viatges El Corte Inglés, Viatges Marsans i VKO Travel, entre altres.

L'operativa de Valecillo i Yepes

Segons recull la sentència, Diego Valecillo entra a treballar al receptiu turístic el 2004 i, després d'un temps, el fundador Julio Ascarza li acaba venent el 49% de les accions de la societat mercantil Vijuva, quedant nomenat alhora com únic administrador operatiu d'Ski Art. Un escenari que va propiciar que tant Valecillo com la seva dona, María José Yepes, iniciessin les diferents activitats delictives amb Ski Art com a principal víctima.

L'ex CEO de l'empresa va obrir una societat paral·lela amb els mateixos fins que aquesta, creant "Andorrana i Natura Roquetes" (ANDINARO) amb un abonament de capital de 3.000 euros, el qual va ser sostret de Vijuva. A més, el condemnat desviava clients d'Ski Art cap a la societat oberta per ell mateix, a part d'utilitzar tant ell com Yepes targetes de crèdit de Vijuva per a despeses personals, com el lloguer d'un apartament a Madrid, reserves i despeses a hotels, lloguer de cotxes, reserva d'un pis a Màlaga, retirada de diners en efectiu, supermercats, despeses d'aparcaments, bitllets d'avió i tren, despeses informàtiques, despeses a Ikea, òptiques, restaurants i gasolineres, tot per un import que ascendeix fins als 79.108 euros.

Tanmateix, i tal com ha pogut quedar demostrat en el judici i recollit en la sentència, Yepes disposava també d'un compte bancari de La Caixa a l'Estat espanyol, on apareixen diferents ingressos realitzats des del compte d'Ski Art com pagaments de reserves de clients que, en lloc de quedar ingressats al compte del receptiu andorrà, anaven a parar al compte personal de la condemnada. 

"Valecillo es va apropiar de les quantitats que els clients d'Ski Art pagaven en la contractació de serveis per mitjà d'un compte associat a Paypal, el cobrament de la qual es feia a través d'un compte o targeta de crèdit propietat d'ell mateix i que ascendia a 17.178 euros", recull l'Audiència nacional espanyola.

PUBLICITAT
PUBLICITAT