PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Frodeno i Gentle es proclamen guanyadors de l’IRONMAN 70.3

Més de 500 triatletes van disputar la prova de resistència i aventura acompanyats d’un bon clima i temperatura

Per Sònia Lecha

L’australiana, Ashleigh Gentle, guanyadora de l’IRONMAN per segon any consecutiu.
L’australiana, Ashleigh Gentle, guanyadora de l’IRONMAN per segon any consecutiu. | Marta Pares

Més de 500 triatletes de procedència diversa, 30 dels quals són atletes d’elit, han participat en la tercera edició de l’IRONMAN 70.3 Andorra. L’alemany Jan Frodeno, resident al Principat, i l’australiana, Ashleigh Gentle, han estat els guanyadors finals d’una prova que s’ha desenvolupat amb un bon clima i una temperatura de l’aigua al llac d’Engolasters al voltant dels 19 graus. L’IRONMAN 70.3 Andorra forma part de l’Andorra Multisport Festival (AMF), un esdeveniment d’esports de resistència i aventura, organitzat per The IRONMAN Group. 
En aquesta tercera edició l’organització ha apostat per situar el cor d’Andorra la Vella com a centre neuràlgic de la prova i abandonar el pàrquing del Parc Central amb l’objectiu de reduir l’impacte en la mobilitat i descongestionar aquesta zona important pels andorrans. També s'ha ubicat com a punt de pas del circuit de running l’avinguda Meritxell per a captar més ambient a l’arteria central de la capital del país. 
A més, el cartell de triatletes d’elit ha estat molt destacat, sobretot perquè es repartien dues places en categoria masculina i femenina per a disputar el Campionat del Món IRONMAN 70.3 de Finlàndia, els dies 26 i 27 d’agost, així com un total de 45 slots per als diferents grups d’edat que han participat en aquesta reconeguda prova de triatló al Principat.

Pronòstics de Frodeno/ No sempre es compleixen els pronòstics previs a la competició, però els grans favorits d’avui han respost a les bones expectatives que s’havien creat. Com per exemple, el cas de Jan Frodeno, tres vegades campió del món d’IRONMAN, que s'ha endut la victòria final amb un temps de 04:25:47’’, per davant de l’alemany Jonas Schomburg, un altre dels grans candidats a guanyar. Tots dos han protagonitzat un bonic duel esportiu per la medalla d’or. La tercera posició ha estat pel triatleta català, Jordi Montraveta, que ha fet una cursa de menys a més, marcant el millor registre amb la bicicleta. 

GENTLE REPETEIX VICTÒRIA/ En la categoria femenina el guió també es va complir força, i Ashleigh Gentle ha creuat de nou la meta en primera posició, igual que en l’edició de l’any passat, amb un registre final del 04:59:32’’. L’australiana ha aconseguit el millor temps en tots els segments, excepte en la mitja marató final, on tan sols l’alemanya Daniela Kleiser ha rebaixat la seva marca.  
La britànica, Emma Pallant-Browne, (guanyadora de l’IRONMAN 70.3 Mallorca l’any 2022) i Kleiser (tercera a l’IRONMAN 70.3 Marbella 2023), han estat la segona i tercera classificada, respectivament. També cal destacar la quarta posició de la triatleta espanyola, Anna Noguera, seguida a menys de dos minuts per la francesa Nikita Paskiewiez. 

TRIALETES DE DIVERSOS PAÏSOS/ L’IRONMAN 70.3 Andorra també destaca per ser un esdeveniment internacional, amb una quarantena de països representats, sent Espanya el país amb més presència d’atletes, amb un 32%. França també ha aportat una representació important, amb el 23%, seguit d’Andorra que amb un 11% ha duplicat el percentatge d’inscrits respecte l’any passat. 
Tampoc cal oblidar l’arribada de triatletes procedents del Regne Unit, els Estats Units, Alemanya, Holanda i Bèlgica, entre altres països. Altres dades remarcables són que un 88% dels participants han fet aquesta prova per primera vegada i hi han participat 30 triatletes andorrans del Club Triatló Serradells. 

Valoracions finals/ El director regional de The IRONMAN Group a Andorra, Espanya, Itàlia i Portugal, Agustí Pérez, ha apuntat que «realment estem molt contents que els grans triatletes del moment vinguin a fer una prova que en el calendari és important, però també és una prova dura per a ells perquè és el triatló de mitja distància més dur del món». 
El ministre de Turisme del Govern d’Andorra, Jordi Torres Falcó, ha destacat la nombrosa presència de participants internacionals, afirmant que «aquestes són les apostes que fem des d’Andorra Turisme per poder atreure aquests turistes quan se celebren proves com la Trail 100 Andorra by UTMB el cap de setmana passat o aquest, perquè al final això genera pernoctacions al país».

PUBLICITAT
PUBLICITAT