PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Com podem fer front a les altes temperatures?

Recomanacions davant l'onada de calor

Per Bruna Luque

| El Periòdic

El rastre del canvi climàtic a Andorra és fàcil de seguir. Arriba la primera onada de calor de l’estiu i els termòmetres pugen amb força. Ara, més que mai, és important saber quins són els principals factors de risc per a la salut a causa de les altes temperatures i com hem de protegir-nos del sol i la calor. 

Amb l’onada de calor del mes de maig es van registrar rècords de temperatures màximes i a hores d’ara, que els termòmetres sobrepassen els 30 °C ha deixat de ser una excepció. La calor d’aquests darrers dies ha tornat a fer saltar les alertes. 

Els principals factors de risc per a la salut a causa de les altes temperatures són les afectacions directament relacionades amb l’exposició solar, com la insolació, la deshidratació o l’insomni, però també es pot produir esgotament quan hi ha una gran deshidratació i aquest pot desembocar en un cop de calor. L’estrès tèrmic per calor és un altre risc i resulta especialment perillós en els treballs a l’aire lliure com la construcció, l’agricultura o la ramaderia, així com els realitzats en llocs tancats amb excessiva calor. 
Per tal de reduir al màxim aquests factors de risc, us oferim una sèrie de recomanacions per prevenir els efectes negatius de la calor.

En primer lloc, no hem d’oblidar que el cotxe aparcat al sol es converteix en un hivernacle perillós que acumula calor. Un nen o animal al seu interior pot morir en pocs minuts i és per això, que és molt important no deixar ningú dins del vehicle, encara que sigui poc temps.

També és essencial beure molta aigua durant els dies calorosos per evitar la deshidratació. És recomanable portar sempre aigua amb nosaltres i beure regularment, encara que no tinguem set.

Busquem llocs climatitzats o amb aire condicionat per romandre fresc durant els dies calorosos. Si no tenim aquestes opcions, intentem estar en les zones més fresques de casa i mantenim les finestres tancades durant les hores de calor intensa. Usar ventiladors o altres dispositius per a la circulació de l’aire.

Utilitzar roba lleugera, de colors clars i transpirables. Evitem la roba ajustada i les peces que cobreixin tot el cos. És recomanable  dur un barret o una gorra per protegir -nos el cap i el rostre del sol.

Hem de prendre precaucions especials per protegir els nadons, infants, persones grans i malalts, ja que són més vulnerables a les altes temperatures. Mantenir-los hidratats, evitar l’exposició directa al sol i assegurar-se que estiguin en un ambient fresc i ventilat. És essencial estar atent a aquestes persones sobretot si viuen soles durant els períodes de calor. 

Els animals no són immunes als riscos que suposen les altes temperatures. No oblidem que ells no disposen de calçat, així que la temperatura de l’asfalt els pot provocar ferides als coixinets de les seves potes. Quan es treu al pelut a passejar, apliquem la regla dels cinc segons de la guàrdia civil espanyola. Consisteix a posar el revers de la mà a l’asfalt. Si no podem aguantar cinc segons per la seva alta temperatura, els coixinets del nostre gos tampoc, per la qual cosa no convé passejar -lo per aquesta zona.

I no només és essencial saber què hem de fer, sinó què no hem de fer davant les altes temperatures.  S’ha de limitar l’exposició al sol especialment durant les hores de màxima calor i utilitzar protecció solar com cremes solars amb un factor de protecció adequat. 

També és aconsellable evitar l’exercici físic extenuant durant les hores de més calor. Si decidim fer exercici, fem-ho durant les hores més fresques del matí o a la tarda, quan la temperatura és més suportable.

Per últim, recordem seguir les instruccions de les autoritats sanitàries i mantenir-nos informats sobre els avisos i les precaucions relacionades amb les altes temperatures. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT