PUBLICITAT

L'atur i els trastorns alimentaris són els principals problemes dels adolescents andorrans

  • Unicef i BPA han presentat l'informe del 2011 de l'Estat Mundial de la Infància
  • Els problemes d'accés a la primera feina s'han agreujat amb la crisi
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA


02032011_unicef
La directora de l'Unicef, Marta Alberch, i la gerent de la Fundació Privada BPA, Carme Garcia. Foto: TONY LARA
La directora d'Unicef Andorra, Marta Alberch, i la gerent de la Fundació Privada BPA, Carme Garcia, han presentat aquest dimecres al matí l'informe del 2011 sobre l'Estat Mundial de la Infància, que en aquesta ocasió se centra en l'adolescència, entesa generalment com una època d'oportunitats. En el cas d'Andorra un dels problemes que l'entitat ha detectat com a més habituals és el de l'atur, que s'ha vist accentuat pel fet que amb la crisi, qui deixa els estudis abans d'hora té moltes dificultats per accedir a un lloc de feina. Un altre fet que afecta generalment a l'adolescència són els problemes nutricionals com l'obesitat o l'anorèxia que està relacionada amb la depressió que és la malaltia més comú entre els joves dels països desenvolupats. Per trobar solucions, des d'Unicef s'han detectat els camps on consideren que cal invertir i que són principalment l'obtenció de dades per saber els problemes dels joves, educar-los perquè tinguin més possibilitats de cara al futur, fomentar la participació juvenil, aprofundir en la lluita contra la pobresa i assegurar que les lleis protegeixin els joves.


Unicef ja ha elaborat el seu informe anual sobre l'estat mundial de la infància, titulat en aquesta ocasió: L'adolescència, una època d'oportunitats. La directora de l'entitat, Marta Alberch, ha explicat que es parteix de la base que en aquesta època de la seva vida és quan els joves haurien de tenir més oportunitats, però que es detecta també que és quan són més vulnerables. A través de l'estudi que s'ha elaborat han pogut detectar que hi ha diversos factors que els perjudiquen i els fan vulnerables, i han proposat algunes de les solucions que es podrien aportar per contribuir a millorar les seves condicions de vida.

En el cas d'Andorra l'adolescència es troba com a principal problema amb l'atur. Segons ha explicat Alberch, amb la crisi s'han accentuat les dificultats perquè els adolescents que abandonen els estudis puguin trobar una feina, mentre que abans això no passava. És per aquest motiu que des d'Unicef s'aposta per trobar mesures socials que incentivin la contractació de joves que ni estudien ni treballen a les empreses, així com els contractes de formació. D'altra banda, però, Alberch opina que és molt important comptar amb l'opinió dels afectats en aquests casos, ja que si ells no volen treballar o no hi posen de part seva i no se'ls permet expressar-se, és molt difícil trobar les solucions que els convenen. L'entitat calcula que a tot el món hi ha 81 milions de joves aturats, però no disposa de les xifres que afecten Andorra.

Mentre que a altres països, els adolescents també es troben amb grans problemes perquè no poden accedir als estudis de secundària o perquè els seus drets no estan prou contemplats per la llei, a Andorra poden afectar als nois i noies els trastorns alimentaris com l'obesitat i l'anorèxia. Tot i que no hi ha xifres oficials i, per tant, no es pot comparar, Unicef sap que la malaltia que més afecta als adolescents és la depressió, que va molt lligada a aquesta mena de trastorns.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT