PUBLICITAT

La importació d’energia elèctrica augmenta un 37,1% al maig

Els preus de les importacions també veuen créixer les seves dades durant el mes de març en un 10,6%

Per El Periòdic

La seu central de FEDA.
La seu central de FEDA. | Arxiu ANA

Segons les dades facilitades per Estadística, el consum total de l’energia al país durant el mes de maig ha estat de 38.304 MWh, una dada que suposa un descens de l’1,7% respecte al 2022. Unes dades que contrasten amb les d’importació d’energia, les quals s’han situat als 23.914 MWh, amb un increment del 37,1%, i amb les de l’energia produïda a Andorra, que presenten un descens del 33,2%.

Seguint aquesta línia, el consum d’energia durant el mes de maig, expressat en tones equivalents de petroli (TEP), ha estat de 13.629 i una variació percentual positiva del 4,9%. Els grups amb dades representatives i variacions positives són la gasolina, amb un 15,3%; el gasoil de locomoció, amb un 6,3% i el fuel domèstic, amb un 1% més. El propà amb un 7,7% i l’electricitat amb un 7,1% menys són els que presenten variacions negatives. 

Pel que fa al consum d’energia dels clients de FEDA durant l’últim mes, aquest ha estat de 24.427 MWh, el que suposa una variació percentual negativa del 3,3% respecte al maig de l’any anterior. Els sectors que presenten una variació augmentativa són la construcció i els annexos, amb un 108,4%; els usos domèstics, amb un 4,7%,  i les estacions d’esquí, amb un 0,4% més. Respecte les variacions negatives, destaquen l’enllumenat públic, amb un 32,8%; els serveis financers, amb un 11,8%; la distribució, amb un 10,9%, i altres serveis, que cauen un 10,1% menys.

Els preus de les importacions creixen un 10,6%

Durant els últims anys, l’economia andorrana ha experimentat un alt creixement en el volum d’intercanvis comercials de béns amb l’exterior. Les importacions de béns de l’any 2022 superen en un 60% les que es feien fa vint anys, mentre que les exportacions superen el 100% de les realitzades a inicis dels anys 2000. 

Així doncs, en termes generals durant el mes de març, les importacions han experimentat una variació positiva del 10,6% en relació amb l’any anterior, contrastant amb la caiguda del 4,2% del mes anterior. En el mateix període, els preus de les exportacions han viscut un decreixement del 4,7% en relació amb el 2022, mentre que en el que respecte al mes de febrer, els preus de les exportacions han ascendit fins el 10%.

Tenint en compte la classificació unificada del comerç internacional (CUCI) en importacions, tots els grups despunten amb variacions interanuals positives. Destaquen els preus del grup la partida dels articles manufacturats classificats principalment segons la primera matèria que incrementen (29,3%); olis, greixo i ceres d’origen animal i vegetal amb una variació positiva (14,2%) i, finalment, els productes alimentaris i animals vius, també amb un augment respecte el mateix mes de l’any anterior (11,2%).

PUBLICITAT
PUBLICITAT