PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Les despeses de les pensions no contributives són d’1,8ME

Les pensions contributives suposen 35,6 milions, un 13,4% més que l’any passat

Per El Periòdic

La presidenta de la CASS, Montserrat Capdevila.
La presidenta de la CASS, Montserrat Capdevila. | L.G.

Ahir es van presentar els estats financers de la Caixa Andorra de la Seguretat Social (CASS) corresponents al primer trimestre de l’any 2023. L’aspecte més destacat és que les pensions contributives de la branca de jubilació han ascendit a 35,6 milions i han suposat un 13,4% més. Pel que fa a les pensions no contributives són d’1,8 milions i han estat un 26,3% superiors al primer trimestre de l’any passat. 

Pel que fa als ingressos per cotitzacions han ascendit a 47,1 milions. Per cotitzacions de prestacions econòmiques, les pensions i les baixes, s’ha sumat un total d’1,1 milions i les transferències del Govern per a finançar les pensions no contributives ha estat d’1,8 milions d’euros. 

Respecte als ingressos per a cotitzacions d’assalariats i comptes propis a la branca general de la CASS han augmentat un 13% respecte al primer trimestre de l’any passat. Així els tres primers mesos de l’any s’han assolit els 40,8 milions segons informen des de la parapública, des d’on afegeixen que els ingressos per pensions i baixes ha estat de 3,9 milions d’euros. Quant a les despeses, les prestacions sanitàries han ascendit fins a 29,8 milions i suposen un 1,2% menys respecte al primer trimestre de l’any passat. Pel que fa a les prestacions econòmiques, corresponents a baixes, pensions d’invalidesa i d’orfenesa, han ascendit a 16,8 milions, el que suposa un 2,7% menys. 

Els ingressos destinats a les cotitzacions ha ascendit fins als 47,1 milions d’euros

Altres dades facilitades per la CASS posen en relleu que el nombre d’assalariats en el primer trimestre de l’any és de 47.916 persones, un 6,6% més. Els cotitzants per compte propi han crescut un 10,1%, situant-se en 8.154 mentre que el nombre d’assegurats indirectes es troba en 17.330 persones. Cal destacar que la xifra de pensionistes a càrrec de la branca general disminueix un 1,9% amb relació al 2022, amb 2.630 pensionistes al març: 2.270 pensionistes d’invalidesa, 359 pensionistes d’orfenesa i una pensió de reversió d’ascendents. En canvi, a la branca de jubilació, l’augment del nombre de pensionistes amb relació a l’any passat ha estat del 4,8%, havent-se registrat 16.001 pensionistes al març: 14.290 jubilats, 11 capitals de jubilació i 3.451 pensionistes de viduïtat, de les quals 86 temporals. 

Pel que fa a la taxa de dependència per al mes de març, cal assenyalar que és de 3,37 assegurats actius per a cada pensionista de la branca jubilació, un 2% superior al març del 2022. 

El consell d’administració de la CASS celebrat ahir va informar favorablement sobre la proposta de decret de tercer pagador en farmàcies per a majors de 65 anys i discapacitats. Així, un cop el Govern doni el vistiplau definitiu entrarà en vigor el pròxim 18 de setembre per a majors de 65 anys i el 20 de novembre per al col·lectiu de persones amb una discapacitat reconeguda pel CONAVA. 

Finalment, ahir també es van decidir els representants de la CASS al Consell directiu del SAAS i seran Pilar Serrano i Josep Escoriza. Pel que fa als representants de la CASS al COSVAI, la Comissió de Seguiment de la Via d’Atenció Integrada, seran Ricard Nuez i Marcel Prats.

PUBLICITAT
PUBLICITAT