PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La lluita per a una Unitat de Radioteràpia i més oncòlegs

Assandca insisteix al Govern perquè millori el tractament contra el càncer al Principat i evitar els trasllats a Barcelona

Per Anna Mencos

Imatge d’una classe d’activitat física organitzada per Assandca.
Imatge d’una classe d’activitat física organitzada per Assandca. | Assandca

La situació a Andorra respecte als pacients de càncer es troba amb un punt delicat. El motiu, al Principat falta un altre oncòleg que pugui atendre als pacients i que d’aquesta manera no s’hagin d’augmentar les seves preocupacions i inseguretats, relacionades amb la malaltia, que els hi crea les llargues hores d’espera sense saber si la tenen o com està evolucionant. Això, per no parlar dels trajectes que els pacients han de fer diàriament a Barcelona per tal de poder rebre el seu tractament de radioteràpia. Des de l’Associació Andorra Contra el Càncer (Assandca) fa molt temps que insisteixen al Govern perquè construeixi una Unitat de Radioteràpia al país, i que així els pacients no s’hagin de desplaçar per a rebre aquest tractament.

El president de l’associació, Josep Saravia, explica a EL PERIÒDIC que «des de fa dos anys el Govern s’ha tancat a banda sense donar cap mena d’explicació, simplement amb l’excusa que aquí es dona un tractament exclusiu per a cada pacient», al que Saravia contesta dient que «el fet de no tenir una Unitat de Radioteràpia i enviar als pacients a fer el tractament a França o a Barcelona trencaria per a nosaltres el tema d’excel·lència que diu l’Executiu, amb el qual els pacients no tenen un tractament excel·lent, sinó que tenen un tractament que sí que és bo, però el fet de baixar i pujar els està destrossant». Saravia també recorda que amb la legislatura de Toni Martí s’havia arribat a un acord de muntar la Unitat de Radioteràpia i només faltava posar-la en marxa, però a conseqüència de la pandèmia «es va tirar enrere sense cap mena d’explicació».
 

PUBLICITAT
PUBLICITAT