PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Resultat històric

Andorra tanca la Copa d’Europa de les Nacions amb un setè lloc, la millor classificació mai aconseguida

Per El Periòdic

L’equip del 4x400 mixt, format per Pol Moya, Alba Viñals, Pau Blasi i Duna Viñals.
L’equip del 4x400 mixt, format per Pol Moya, Alba Viñals, Pau Blasi i Duna Viñals. | FAA

La selecció andorrana va tancar ahir la Copa d’Europa de les Nacions en la setena plaça de la tercera divisió, el millor resultat mai aconseguit, millorant la vuitena posició de l’any 2021. La classificació la va encapçalar Irlanda, seguida d’Àustria i Israel, que van assolir l’ascens i competiran a segona divisió l’any 2025. 

A nivell global, la jornada d’ahir va ser la més complicada amb la disputa de molts concursos, especialitats on les federacions petites, com és el cas de l’andorrana, pateixen més. Tot i això, cal fer esment que tots els atletes van millorar les seves marques, o es van quedar molt a prop. En aquest apartat de llançaments destaca Maria Morató, que va quedar novena establint un nou rècord nacional de llançament de javelina amb una marca de 29m60. També en javelina, Lander Teixeira va finalitzar tretzè amb un llançament de 33m47 (MMP). 

Per la seva part, Oriol Cerdà va acabar en la mateixa posició en llançament de pes amb un llançament de 10m17 (MMT). En els concursos de salts, Jana Rodríguez, de només 16 anys, va quedar dotzena amb un salt de 4m83 (MMT). En salt d’alçada una altra de les més joves de la selecció, Aroa Carballo, va assolir la novena plaça amb un salt de 1m55 (MMP). Finalment, Nil Graells, també en salt d’alçada, va finalitzar desè amb un salt de 1m70.

Pel que fa a les curses, en 200m Bruna Luque va quedar sisena de la sèrie B amb un temps de 26.68 (MMP) i Guillem Arderiu tercer de la sèrie B amb un crono de 22.39 (MMP). En el 3.000m obstacles Xènia Mourelo va acabar setena amb un temps de 11:19.40 (MMT). En els 5.000m Francesc Carmona va finalitzar novè amb un crono de 15:40.37. I, finalment, va tancar la jornada de curses individuals Aina Cinca amb la vuitena posició dels 1.500m amb un temps de 4:43.58. 

Tot i els bons resultats, si d’ahir s’ha de destacar una prova per damunt de les altres és el 4x400 mixt. El relleu format per Alba i Duna Viñals, Pau Blasi i Pol Moya va quedar en quarta plaça, només per darrere d’Irlanda, Àustria i Israel, amb un temps de 3:29.54 que representa un nou rècord nacional.

Tot just acabada la competició el president de la Federació Andorrana d’Atletisme (FAA), Josep Maria Missé, va fer una primera valoració de l’actuació de la selecció tricolor. En aquest sentit, es va mostrar molt satisfet pels resultats obtinguts i pel compromís demostrat per tots els atletes, tècnics i assistents. Així, els va felicitar a tots i es va mostrar convençut que una part de l’èxit «ha estat ser un equip, on els més experimentats i veterans han integrat els més joves, on tots s’han animat i ajudat, i on tots s’han sentit importants». 

El president també va reivindicar l’èxit de l’aposta de la FAA de portar delegacions àmplies «participar en aquests tipus de campionats fa créixer a tots els atletes. Si només busques resultats a curt termini i només portes els esportistes més contrastats talles la progressió de la resta i, a llarga, no millores com a col·lectiu» i en aquest mateix sentit va afegir que «el més fàcil hauria estat fer córrer, per exemple, més proves al Nahuel, al Pol o a la Duna, i sobre el paper potser hauríem aconseguit uns quants punts més, però com a equip hi hauríem perdut». Finalment va reiterar que «la federació continuarà apostant per la paritat i per a portar el màxim d’atletes a les competicions sempre que demostrin un bon nivell, progressió i compromís».

PUBLICITAT
PUBLICITAT