PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Les coques de Sant Joan: el dolç de la nit més màgica de l’any

La revetlla de Sant Joan és una festa que se celebra la nit del solstici d’estiu

Per Sònia Lecha

Les tradicionals coques de Sant Joan de la Fleca Font.
Les tradicionals coques de Sant Joan de la Fleca Font. | EL PERIÒDIC

La revetlla de Sant Joan és una festa que se celebra la nit del solstici d’estiu, la nit més curta de l’any, però també la més màgica. És una festa popular molt arrelada a Andorra. Una ocasió perfecta per a reunir-se, gaudir d’un bon sopar en família i amics, menjar la típica coca de Sant Joan i completar la vetllada amb petards, procurant sempre d’utilitzar-los de la manera més cívica possible.

Aquesta festivitat comença amb la rebuda de la Flama del Canigó, la qual encén les fogueres de cada carrer on es balla al voltant del foc o s’aprofita per a cremar mobles vells per a simbolitzar l’inici d’una nova estació. Hi ha persones que a mitjanit es banyen al mar i és un altre costum on antigament, fer-ho significava poders curatius. 

És inevitable no associar la revetlla de Sant Joan amb les coques i els petards. Pels amants dels dolços, el moment de treure les coques és un dels més esperats de la nit. Cada vegada hi ha més tipus de coques de Sant Joan, però podríem dir que les tradicionals són: Confitada amb massapà, crema pastissera, crema cremada o nata i ornada amb pinyons, llardons, fruita o xocolata. Per a acompanyar a aquest dolç normalment es fa amb vi dolç, vi ranci o cava. 

Orígens de Sant Joan

La nit de Sant Joan és una celebració que l’Església Catòlica fa coincidir amb el naixement de Sant Joan Baptista. La revetlla amb el pas del temps ha anat perfilant uns costums molt marcats com el foc, els banys de mitjanit, les herbes remeieres, les cançons, el ball al voltant de la foguera i altres rituals màgics. 

Pastissers i pastisseres

Sant Joan és una festivitat de molta feina, però també de moltes vendes per als pastissers. Els dies previs toca treballar de valent per a preparar les coques. És difícil fer una previsió, però normalment ho fan basant-se en la facturació d’anys anteriors. Aquest any, la revetlla és la nit de divendres a dissabte, en caure en cap de setmana no se sap si ajudarà a les vendes o més aviat al contrari. 
En el cas del Principat, unes de les coques més tradicionals són les de la Fleca Font, on ja porten dies preparant-se per a la revetlla. Les coques de la Fleca Font estan fetes amb farina, mantega, sucre, sal, aroma de llimona, taronja ratllada i anís en gra. Pel que fa al guarniment poden ser de: Fruita, crema, cabell d’àngel, nata, pinyons i xocolata.

Elaboració de les coques

La massa de la coca és molt semblant a la del pa, però com totes postres tradicionals té les seves característiques. Per a elaborar la massa es necessiten: 500 grams de farina, 100 grams de sucre, un ou, 150 grams de mantega pomada, vuit grams de sal, 190 mil·lilitres de llet, ratlladura d’una llimona i entre 10 i 20 grams de llevat, en funció del temps de fermentació. 

En el cas de la crema pastissera, el que es necessita per fer-la són: 200 mil·lilitres de llet, dos rovells d’ou, 40 grams de sucre i 12 de maicena. Pel que fa a la guarnició queda al criteri i al gust de cadascú. Un cop ja tenim la llista d’ingredients, podem començar a elaborar  la recepta per a tenir la nostra coca de Sant Joan. 

Tot i haver explicat l’elaboració del dolç tan esperat per Sant Joan, comprar-la a les pastisseries, és una bona manera de recolzar al comerç de proximitat i de contribuir en les hores de feina que hi han dedicat. 

Celebració a altres països

La nit de Sant Joan no només se celebra als territoris de parla catalana, també és una festivitat en diferents indrets del món cristià. A Dinamarca, la nit de Sant Joan se celebra d’una manera molt similar a com se celebra la nit de Walpurgis a Suècia: Encenent fogueres al capvespre. En algunes s’hi col·loca la imatge d’una bruixa al capdamunt. És una tradició derivada de la creença que la nit de Sant Joan és també la nit de les bruixes. 

En el cas d’Estònia, Finlàndia i Lituània és una festa important, en la qual els estonians es reuneixen amb els familiars per a menjar, beure, cantar i ballar i també per a encendre fogueres. I a Portugal hi ha la Festa de São João do Porto, que es fa durant la nit del 23 de juny i els habitants de Porto van al centre de la ciutat per a lliurar ofrenes al Sant.
La revetlla de Sant Joan, sigui quin sigui l’indret on se celebra, és l’ocasió ideal per a reunir-se amb els amics o la família i gaudir d’una nit màgica.

 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT