PUBLICITAT

Andorra la Vella

Les pluges fan que el risc d’incendis forestals disminueixi

Els ruixats de les últimes setmanes han convertit una situació que es veia complicada en tranquil·la

Per Anna Mencos

Imatge de la roda de premsa de presentació de la campanya de prevenció d’incendis.
Imatge de la roda de premsa de presentació de la campanya de prevenció d’incendis. | M.F.

Les pluges de les darreres setmanes han fet que un estiu que es preveia complicat pel que fa a incendis forestals ara no ho sembli tant tenint en compte la situació que es va donar l’any passat, amb tres onades de calor. D’aquesta manera, tal com han posat en relleu el responsable de la secció forestal del Cos de Bombers, Pere Pons, i el director del Departament de Protecció Civil i Gestió d’Emergències, Cristian Pons, les precipitacions de les darreres setmanes han contribuït a una major humitat i que la vegetació estigui més hidratada i, per tant, això els dona «més marge per a afrontar el mes de juliol i part de l’agost amb garanties», ja que la vegetació ja no es troba «de la mateixa manera que estava l’any passat». 

Així ho van manifestar durant la presentació de la campanya d’estiu de prevenció d’incendis forestals, que va començar el passat 17 de juny, el cap de setmana d’abans de Sant Joan, i s’allargarà fins el cap de setmana posterior al Dia de Meritxell. Ambdós van destacar la importància de ser prudents en totes aquelles activitats que es desenvolupen en el medi natural durant els mesos d’estiu i van explicar la implementació d’eines d’ajuda per tal d’establir procediments d’actuació.

En aquest sentit, Pere Pons va explicar que actualment es compta amb el Butlletí de Perill d’Incendis Forestals (BPIF); l’eina de referència que permet estimar quin és el nivell de risc d’incendis: el Nivell 0, seria el baix moderat, l’actuació en aquest cas és romandre atents i seguir la previsió meteorològica; en el Nivell 1, alt, cal romandre vigilants i informar als col·laboradors del perill i com a novetat en el cas que sigui necessari aplicar mesures preventives; el Nivell 2, molt alt, els Bombers suspenen les enceses de foc i llançament de coets, es prohibeixen els focs de campament i els comuns precinten les zones de barbacoa, pel que fa als berenadors, romandran oberts a menys que les autoritats comunals decideixin aplicar mesures preventives; finalment el Nivell 3, en aquest cas es limita l’accés a zones forestals i es fa un desplegament d’efectius per a fer rondes de prevenció (Banders, Policia, Circulació...). Aquest Butlletí es publicarà diàriament a la pàgina web incendis.ad, on també es podrà consultar l’estat dels berenadors del país i altra informació de rellevància, amb la voluntat de promoure la sensibilització i conscienciació de la població envers els riscos associats al foc.

DESPLEGAMENT

Pel que fa als mitjans contra incendis, el cos de Bombers disposa de quatre parcs, el Parc Central a Santa Coloma, al Pas de la Casa, a la Massana i a Canillo. En aquest moment hi ha dues persones a la direcció, sis oficials, 36 sotsoficials, 72 bombers i 12 operadors. Quant a els vehicles aeris i logístics, actualment disposen de set auto-bombes, sis tot terrenys, un remolc forestal, un furgo logístic, dos helicòpters, dos bambi bucket, dos mòduls transportables i un UCA.

ESTADÍSTICA D’INCENDIS

En els últims dos anys el nombre d’incendis ha augmentat, segons explica el responsable de la secció forestal del Cos de Bombers, a causa de les tres onades de calor que hi va haver l’any passat. El 2022 es van produir 53 incendis dels quals 30 van ser durant els mesos de gener, juny, juliol, agost i desembre, quan està prohibida la crema de les restes vegetals i agrícoles. En el cas del 2021, el nombre d’incendis van ser 47, dels quals 15 es van produir en època prohibida. Pel que fa al 2020, hi va haver 37 incendis.

CONSELLS PREVENTIUS PER SANT JOAN

Pel que fa a la revetlla de Sant Joan, el director del Departament de Protecció Civil i Gestió d’Emergències va recordar la necessitat de seguir algunes indicacions bàsiques per a poder gaudir d’una jornada amb seguretat. La primera és no guardar mai petards a les butxaques ni subjectar-los amb les mans; no encendre’ls en zones pròximes als boscos, ni llençar-los cap a una persona o aglomeracions. Recordaven que en el cas que un petard no s’encengui bé, no s’ha de tocar ni remullar. Finalment, explicaven que cal recollir la roba estesa i els tendals, i tancar portes i finestres a les zones on es facin revetlles al carrer. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT