PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Les llums d’Arinsal s’apagaran per a observar la via làctia

El Festival d’Astronomia Andorra Comapedrosa serà el 7 i 8 de juliol

Per El Periòdic

Imatge de la presentació del Festival d’Astronomia.
Imatge de la presentació del Festival d’Astronomia. | Comú de la Massana

Després d’obtenir el segell de Destinació Turística i Reserva Starlight, la Massana ha programat el primer Festival d’Astronomia Andorra Comapedrosa que tindrà lloc el 7 i 8 de juliol, entre les Fontetes i Arinsal. Aquest segell obre les portes de la parròquia a muntar tota una estratègia al voltant de l’astroturisme, un sector que està clarament a l’alça. «La programació del festival mostra diferents possibilitats ludico-científiques que ens dona l’observació de la via làctia», va explicar el conseller de Medi Ambient, Sergi Gueimonde, durant la presentació.

L’acte central serà el dissabte, 8 de juliol, a les 22.45 hores, amb l’apagada total de la il·luminació del poble d’Arinsal, per tal de poder observar els estels i constel·lacions. Els participants hauran de fer prèviament la inscripció, que donarà accés als grans telescopis que s’instal·laran a l’aparcament del Surf i també una ruta guiada per les constel·lacions i les seves llegendes que es farà al camp de futbol d’Arinsal.

També hi ha programades tres sessions guiades, una en català, l’altre en castellà i la darrera en francès i castellà. El cost de la inscripció és d’un euro i la recaptació serà per a l’associació Laika.

El Festival compta amb la col·laboració de l’Associació de Fotografia de les Valls del Nord, que ha cedit la imatge per al cartell i que ha programat una sortida d’astrofotografia per divendres, 7 de juliol, a l’aparcament de Comallemple, un dels millors punts per a l’observació de la via làctia.

Pels més petits hi haurà tallers de treballs manuals a les Fontetes i l’espectacle musical, Mil cent i un Estels, a Arinsal, amb Alexandre Bonanit i Laia Pedrol, que faran un viatge per les històries i llegendes de les constel·lacions.

Per al públic adult s’han programat dues conferències científiques d’interès general; el doctor Kike Herrero parlarà sobre la possibilitat que hi hagi vida més enllà del sistema solar i l’astrofísic Joan Anton Català oferirà una xerrada sobre la geopolítica de l’espai.

El Festival compta amb la participació de més d’una dotzena de restaurants d’Arinsal, que durant tot el dia oferiran tastets de «g-astronomia» i al vespre tindran a la seva carta sopars «g-astronòmics».
També van explicar que a més d’aquests plats i postres tematitzats es mantindran més enllà del Festival, ja que la parròquia de la Massana és un territori d’estrelles durant tot l’any.

El conseller de Turisme i de Comerç, Josep Maria Garrallà, va assegurar que «a partir d’ara, l’astronomia serà un dels puntals de la nostra oferta turística i aquesta combinació amb la gastronomia és només un exemple d’una de les múltiples possibilitats que ens ofereix aquest producte», tot apuntant la desestacionalització com un dels punts forts de l’astroturisme, ja que l’observació de la via làctia està oberta durant tot l’any. El conseller també va apuntar que hi ha d’altres avantatges, com que no es requereixen grans infraestructures i que és un tipus de turisme sostenible. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT