PUBLICITAT

La lliure circulació de capitals entra a l’agenda amb Europa

En les reunions d’ahir i dilluns, s’han pactat sis nous annexos per a l’acord d’associació amb la Unió Europea

Per Joan Jiménez

La delegació negociadora andorrana durant les reunions bilaterals amb la Comissió Europea d’ahir.
La delegació negociadora andorrana durant les reunions bilaterals amb la Comissió Europea d’ahir. | Govern d\'Andorra

Segueixen les negociacions a Brussel·les entre la delegació andorrana encapçalada pel secretari d’Estat per a les Relacions amb la Unió Europea, Landry Riba, i el Secretariat General de la Comissió Europea entorn l’acord d’associació. En les jornades bilaterals d’ahir i dilluns, s’ha pogut arribar a acords en les negociacions tècniques de sis annexos. Riba va defensar els interessos andorrans en matèries de competència, regulació tècnica dels productes, energia, estadística i comerç. A més, es va poder arribar a incloure dins l’agenda bilateral els debats sobre la lliure circulació de capitals amb l’objectiu d’analitzar la forma en què coexistirà l’acord d’associació amb el monetari, instrument que permet a Andorra complir actualment algunes de les condicions que requereix el cabal europeu.

Acabada la ronda bilateral, s’iniciaran aquesta setmana les reunions plurilaterals amb Mònaco i San Marino, els altres dos estats que també negocien un acord d’associació amb la Unió Europea. Demà es durà a terme una reunió que permetrà prosseguir amb les negociacions de forma conjunta entre tots els actors implicats i abordar la part de l’acord que comparteixen els tres estats de petites dimensions. Segons el Govern, l’acord marc, tal com s’anomena aquesta part del projecte, estaria acordat en un 85% després de la pausa realitzada a partir del 2019, on es van aturar les negociacions de la base plurilateral per a poder enfocar les negociacions amb la Unió Europea de forma individualitzada per part d’Andorra, Mònaco i San Marino, i així poder avançar de forma més destacada a l’haver acordat diversos annexos bilaterals.

Quan finalitzi aquesta tanda de reunions de negociació que s’està duent a terme aquesta setmana, es reprendran les trobades amb Brussel·les el pròxim 11 de juliol, sent l’última de les sessions previstes abans de l’inici de les vacances d’estiu. A més, el 4 de juliol, es té previst que els caps negociadors, Landry Riba per part d’Andorra, el secretari d’Estat per Afers Exteriors de San Marino, Luca Beccari, i l’ambaixador i conseller especial per la Unió Europea de Mònaco, Gilles Tonelli, es reuneixin amb el vicepresident i responsable europeu per aquesta iniciativa, Maros Sefcovic. Aquesta reunió d’alt nivell tindrà com a objectiu acordar el full de ruta pel que resta d’any.

PUBLICITAT
PUBLICITAT