Escaldes-Engordany
L’espera a urgències i els protocols Covid, queixes al SAAS
El servei sanitari presenta un nou model per a avaluar la qualitat del servei rebut per part dels pacients
En la roda de premsa d’aquest matí la cap d’àrea de Qualitat del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària, Sílvia Bonet, ha presentat el nou model d’avaluació de la qualitat per part dels usuaris del SAAS. També ha fet un repàs de les principals queixes que es van rebre durant el 2022, la majoria de relacionades amb els protocols d’accés a l’hospital i als centres mèdics per la Covid i els temps d’espera a urgències, especialment pel que fa als triatges quatre i cinc, és a dir, dels menys greus. Respecte al model anterior era un que generava poca interacció i Bonet ha comentat que l’any passat el SAAS va rebre 307 interaccions de pacients que havien estat atesos. Aquesta és una xifra que no és gaire elevada si es té en compte les 8.000 altes o les 40.000 atencions a urgències i per aquest motiu, ara es canvia la metodologia.
Amb el nou sistema, un model més proactiu segons ha explicat Bonet, els usuaris de consultes externes, urgències, l’hospital o de cirurgia major ambulatòria rebran un SMS amb un enllaç que els enviarà a una enquesta, a través d’un sistema de cares per a marcar el grau de satisfacció o de tests en què es podrà marcar més d’una opció. De moment, es duu a terme en aquestes quatre àrees, però la intenció és ampliar-ho a tots els serveis. Es farà un enviament massiu i des del SAAS calculen que s’enviaran uns 800 SMS al dia. Bonet va voler èmfasi en el fet que el missatge vindrà identificat amb el nom HCCA i hi constarà l’enllaç a l’enquesta. Va voler fer incidència en aquest aspecte perquè la gent no es pensi que és «phishing».
Els usuaris rebran aquest missatge entre 48 i 72 hores després de la vista o d’haver estat donat d’alta i s’espera que siguin moltes les persones que donin la seva opinió perquè d’aquestes respostes faran «les accions necessàries per modificar els protocols o els circuits o fins i tot es respondrà a l’usuari si és necessari», ha especificat Bonet.
El nou model vol ser «fàcil, senzill i clarificador» i estarà disponible en quatre idiomes: català, castellà, anglès i francès. En funció del servei rebut, les preguntes variaran.
Relacionat amb el tema de les queixes, la cap d’àrea de Qualitat ha comentat que per ells «una queixa és una oportunitat de millora» i va manifestar que el nou model s’emmarca en el pla de qualitat que ha impulsat el SAAS. Des del servei sanitari volen que «l’usuari estigui al centre del sistema» i per això és important que els pacients facin arribar els suggeriments, però també les queixes i possibles errors que trobin. «Totes les seves aportacions són de gran interès per a nosaltres per a poder millorar l’atenció sanitària que donaran als usuaris», ha concretat Bonet.