PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La població del Principat creix un 3,4% més respecte al 2022

Gràcies a la flexibilització de condicions, més d’un miler de temporers passen a la quota general

Per El Periòdic

Persones passejant per l’avinguda Carlemany.
Persones passejant per l’avinguda Carlemany. | A.M.

La població resident al Principat a finals de maig ascendeix a 82.845 persones, el que suposa un augment del 3,4% (2.725 persones més) respecte al maig del 2022. Aquest creixement es concentra principalment a les parròquies d’Andorra la Vella (690 residents més, un 3%), la Massana (496, un 4,6% més), Encamp (420 més, un 3,5%), Canillo (413 més, un 8,5%) i Escaldes-Engordany (404 més, un 2,7%). Les parròquies que menys han crescut han estat Ordino (156 més, un 3%) i Sant Julià de Lòria (146, un 1,5%). 

Per nacionalitats, l’increment anual mesurat el mes de maig es concentra en el col·lectiu d’altres nacionalitats amb un total de 2.016 persones més (un 21,9%), seguit de les persones de nacionalitat espanyola amb 438 més (2,2%), de nacionalitat andorrana amb un total de 191 més (un 0,5%) i de nacionalitat francesa amb 179 més (un 5%). Els residents portuguesos registren un decrement de 99 persones (un 1,1% menys) respecte al mateix mes de l'any anterior. 

Pel que fa a la població registrada en els censos comunals a 31 de maig (87.937 persones), hi ha un increment del 3,2% respecte a la població registrada del mateix mes del 2022 (85.184 persones). 

TEMPORERS/ 1.078 treballadors temporers han obtingut el permís de residència i treball accedint a la quota general que està en vigor des del 26 d’abril. Cal recordar que el contingent, en vigor fins al 31 d’octubre, preveu un total de 2.709 autoritzacions, de les quals 2.399 són per a residència i treball i 310 per a fronterers i que pot ser ampliable en un 30%. El reglament de la quota preveia una flexibilització de requisits que suposa que les persones que han treballat dues temporades en la mateixa ocupació per a la qual es demanen un permís prorrogable no han d’acreditar cap experiència addicional a l’estranger. 

En total, segons les dades facilitades pel Govern, el consum de la quota es troba en 1.491 autoritzacions, i tal com s’ha esmentat, 1.078 són persones que prèviament havien tingut un permís temporal. 

Des de l’executiu es va defensar en el moment d’obrir aquesta nova quota que l’objectiu és regularitzar —introduint-los a la quota general— «l’important nombre de treballadors temporers que han prestat els seus serveis al país durant les darreres temporades i, així permetre un bon funcionament de les empreses, respectant, però, la premissa de prioritzar la contractació de les persones inscrites al Servei d’Ocupació». En aquest sentit, es va flexibilitzar encara més el requisit de l’experiència professional pels nacionals dels estats no membres de la Unió Europea o de l’Espai Econòmic Europeu, és a dir, per a tots els extracomunitaris, que al mes d’octubre de l’any passat ja havia estat objecte d’una modificació substancial, rebaixant de sis temporades a tres les exigibles en la mateixa ocupació sense necessitat d’haver d’acreditar cap experiència suplementària per a poder obtenir una autorització de residència i treball. En la quota vigent en l’actualitat aquesta exigència ha passat a dues temporades en la mateixa ocupació per la qual sol·liciten l’autorització prorrogable de residència i treball, és a dir, que encara s’ha rebaixat més aquest requisit. Es manté, però l’exigència inicial de quatre anys d’experiència acreditable per als nouvinguts i de dues temporades per a aquells que tan sols hagin treballat a Andorra durant una única temporada. 

Població flotant/ La població flotant durant el primer trimestre de l’any 2023 ha estat de 4.666.202 persones, el que suposa un 21,9% més si es compara amb el mateix període de l’any anterior. L’augment de la població flotant respecte a la xifra del primer trimestre de l’any anterior s’explica, en gran part, per la recuperació del nombre de temporers al Principat acompanyada de l’augment de les pernoctacions, segons les dades fetes públiques ahir pel Departament d’Estadística del Govern. 

Si es fa una anàlisi mensual pels anys anterior, exceptuant el 2020 i el 2021 i a causa de la pandèmia, es veu de manera molt clara com la població flotant augmenta en els darrers mesos de l’any i fins al març de l’any següent, coincidint amb la temporada d’hivern, i en el tercer trimestre coincidint amb les vacances d’estiu. Durant els tres primers mesos de l’any 2023 les xifres de població flotant es van situar al voltant d’1.600.000 persones per mes, notablement per sobre dels valors del mateix període del 2022, quan es van situar sobre 1.300.000 persones. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT