PUBLICITAT

Descobrir el paper de les infraestructures en la transició energètica

Per El Periòdic

Central de FEDA.
Central de FEDA.

Quina importància tenen certes infraestructures del país per a la transició energètica? Aquesta és una de les preguntes que els assistents a les diferents propostes organitzades per Andorra Sostenible, l'Oficina de l'energia i del canvi climàtic i Forces Elèctriques d'Andorra podran desvetllar. En total s'han previst sis propostes que han arrencat aquest dissabte i que s'emmarquen en la Setmana de l'energia sostenible.

Així, aquest dissabte s'han dedicat dues propostes a la producció de l'energia hidroelèctrica. Al matí s'ha pogut gaudir de la visita al camí hidroelèctric per descobrir les infraestructures energètiques que es troben al voltant del llac i saber per a què serveixen, a més d'endinsar-se una mica més en la història d'aquesta producció al país. D'aquesta manera, tal com ha explicat la coordinadora del MW Museu de l'Electricitat, Kàtia Vilana, s'ha incidit en la importància que tenen aquestes instal·lacions per produir una energia 100% renovable.

Per completar aquesta proposta matinal a la tarda ha tingut lloc la visita a la central hidroelèctrica de FEDA. Els afortunats que han pres part en aquesta cita (en principi "no s'entra mai" en aquesta infraestructura i, per tant, els que ho han pogut fer han descobert unes instal·lacions que no estan obertes al públic) han pogut conèixer de primera mà com funciona aquesta central, com es produeix energia amb l'aigua que prové del llac d'Engolasters i també, més enllà de la part tècnica, la història que va lligada a aquesta central i el que ha significat per al país. De manera paral·lela a aquesta visita, els més petits de casa han pogut gaudir del taller 'Màgia o energia' on, a través del joc i l'experimentació, han descobert principis bàsics de l'electricitat com el magnetisme.

Aquestes tres propostes han gaudit de bona acceptació pel que fa al públic, com també la visita a una instal·lació fotovoltaica particular que es durà a terme dimarts que ve i en la qual ja hi ha llista d'espera. De fet, tal com ha destacat Vilana, s'està avaluant fer una segona visita per poder encabir les persones que es troben en llista d'espera. Els participants podran saber què representa tenir una instal·lació d'aquestes característiques a casa, com funciona o quanta energia produeix, entre altres aspectes. Per dur a terme aquesta proposta es compta amb la col·laboració del col·legi d'enginyers i de l'Associació d'empreses d'electricitat, lampisteria, i climatització d'Andorra (Adelca), que donaran explicacions tècniques.

Ja dijous es podrà descobrir com funciona una xarxa de fred i calor amb la visita a la d'Escaldes-Engordany. Així, s'explicarà "com funciona, perquè és renovable, perquè són importants..." tal com explica Vilana que comenta que encara hi ha places disponibles per a aquesta activitat així com per al joc d'escapada que ha organitzat Andorra Sostenible i que també tindrà lloc dijous. Aquesta proposta se centrarà en el canvi climàtic i la vinculació que hi té la producció energètica. Es tracta d'una proposta que s'estrenarà aquest dijous vinent i que està dirigida a majors de dotze anys. Vilana comenta que es podrà combinar les dues propostes, ja que el joc d'escapada es farà molt a prop de la xarxa de calor.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT