PUBLICITAT

La societat denuncia l'acte discriminatori de la Consòrcia

  • Representants de la política, la cultura i la comunitat critiquen el tracte desigual que va patir una periodista per ser dona
P. G.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Membres de la Consòrcia en el Consell del Bull, el diumenge passat Foto: N.M. / ANA

La Consòrcia dels Casats d'Andorra la Vella va estar ahir en boca de tothom. El Consell del Bull, però no va ser el tema a destacar sinó només el context de la discriminació que va patir la periodista de l'Agència de Notícies Andorrana (ANA) al fer-la fora quan estava fotografiant l'acte en companyia d'altres companys i amb el simple argument de ser dona. «Indignant», «vergonyós», «llastimós», són alguns dels adjectius més sentits per qualificar l'acte. Des de la mateixa Consòrcia van assenyalar que mai s'ha deixat entrar a ningú que no fos de l'associació a aquest acte «ni els que són aspirants a entrar a la Consòrcia no poden estar presents», explica Pere Canturri, membre del col·lectiu.

Aquesta però no va ser la raó, tal i com va assenyalar aquest rotatiu ahir, la periodista va ser discriminada per ser dona perquè a la resta dels periodistes se'ls va permetre estar més temps dins de la sala dels passos perduts de la Casa de la Vall, sense ser integrants de la Consòrcia.

Jordi Cinca, número 2 de la candidatura Demòcrates per Andorra que va estar present en el Consell del Bull va explicar ahir que no es va assabentar del succeït i va manifestar que després de marxar la periodista ningú va fer cap comentari al respecte. Tot i això, Cinca va manifestar que està d'acord en què es respecti la tradició «però això no és incompatible en que una periodista pugui fer la seva feina», va puntualitzar. Jaume Bartumeu, cap de Govern, que també va estar present al Consell del Bull no va poder atendre ahir aquest rotatiu.

El denominador comú de la indignació social que ha dut com a conseqüència aquest acte discriminatori ha estat el de respectar qualsevol tipus de tradició però el de denunciar el tractament desigual que va sofrir la reportera de l'ANA per raons de gènere. Altres de les qüestions criticades ha estat el fet que l'acte va succeir en la Casa de la Vall que és «la casa de tothom», diuen algunes de les persones entrevistades, i que si és obert a la premsa per fer ressò de la tradició no hi ha cap raó de fer fora una professional que estava fent la seva feina.

L'Associació de Professionals de la Comunicació d'Andorra (APCA) va lamentar ahir el fet perquè «en ple segle XXI hi hagi periodistes d'aquest país que no puguin desenvolupar la seva feina per raons de gènere». Per aquest motiu, l'APCA insta a qui correspongui resolgui aquesta situació per tal que no es torni a reproduir, segons diu el comunicat.

Sense entrar a analitzar els costums i les normes de la Consòrcia, representants de l'àmbit polític, cultural i social denuncien aquest fet de desigualtat que va patir una dona en el moment d'exercir la seva professió. Recordem que l'acte, abans de procedir a la lectura de l'acta era obert a tothom i per això estaven tots els periodistes, només va ser a la única reportera a la que se la va instar a anar-se'n.

EL PERIÒDIC va intentar ahir parlar amb el cònsol de la Consòrcia, Lluís Sansa, sense tenir èxit.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT