PUBLICITAT

La Guàrdia Civil recupera 2,4 milions desviats al país

  • La trama de corrupció urbanística enviava els diners a comptes andorrans
EL PERIÒDIC
ALACANT

Periodic
Un agent de la Guàrdia Civil Foto: GUÀRDIA CIVIL

La Guàrdia Civil ha recuperat més de 2,4 milions d'euros que havien estat desviats a comptes bancaris andorrans per la trama de corrupció urbanística de Llíber, a la comarca de la Marina Alta (Alacant), i que consistia en la construcció d'habitatges en sòl no urbanitzable. Aquesta operació es va saldar amb divuit detinguts per la venda a persones estrangeres d'uns 300 habitatges il·legals entre els anys 2000 i 2003, tal com informaven ahir Europa Press i l'agència EFE.

La Guàrdia Civil va detenir, en el seu moment, l'exalcalde de la localitat, a més de l'exarquitecte municipal i diversos empresaris i constructors de nacionalitat alemanya, britànica i espanyola. L'operació ha permès recuperar 2.410.747 euros de comptes bancaris andorrans, després de la sortida de la presó de l'arquitecte municipal l'abril de l'any passat, moment en el que va intentar retirar els diners.

Comissió rogatòria / Les investigacions de la documentació bancària obtinguda van portar a sol·licitar, el gener del 2010, una comissió rogatòria internacional a Andorra per localitzar els diners. Com a conseqüència d'aquesta acció, es van bloquejar preventivament els diners i es van controlar els moviments del comptes.

Un any més tard –en concret, aquest febrer–, les autoritats andorranes van confirmar que l'arquitecte i la seva dona tenien tres comptes bancaris al Principat. Els moviments registrats entre l'agost del 2002 i el setembre del 2009 ascendien a 2.410.747 euros, dels quals 2.300.000 van ser ingressats entre l'agost del 2002 i el febrer del 2003, període que coincideix amb un major nombre d'irregularitats urbanístiques investigades.

En el marc de l'operació «Ruinas», la Guàrdia Civil va detenir cinc constructors el 13 de desembre del 2009, mentre que el 14 de desembre van detenir la persona que havia exercit d'arquitecte municipal del 2000 al 2003. L'endemà, els agents van detenir l'alcalde, José Mas, i, uns més tard, antics regidors del municipi, un notari, un advocat i un assessor.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT