PUBLICITAT

Camí cap a la unitat d’Estat per l’acord amb la Unió Europea

Les formacions polítiques acaben la primera reunió pel pacte d’Estat amb bones sinergies per totes bandes

Per Joan Jiménez

Primera reunió de totes les forces polítiques pel pacte d’Estat per la Unió Europea, avui, a l’edifici administratiu de Govern.
Primera reunió de totes les forces polítiques pel pacte d’Estat per la Unió Europea, avui, a l’edifici administratiu de Govern. | Govern d\'Andorra

Avui ha tingut lloc la primera reunió per a l’elaboració del pacte d’Estat sobre l’acord d’associació amb la Unió Europea. Un tracte entre totes les forces polítiques estiguin o no a l’Executiu i dins o fora del Consell General. Aquesta és una proposta que ha promocionat Demòcrates liderada pel cap de Govern, Xavier Espot, en pos d’arribar a un consens generalitzat entre totes les forces polítiques per assolir un bon ritme de negociació i crear un entorn propici per a poder redactar el millor acord possible amb la Unió Europea. Un pacte d’aquestes magnituds requereix grans esforços perquè, com ha mencionat Espot, «no serà fàcil trobar el comú denominador» entre els diferents partits, a causa de l’existència de diverses sensibilitats en el panorama polític andorrà, segons el cap de Govern.

El representant de la minoria en les negociacions amb la Unió Europea hauria d’estar fora del Consell General

Aquesta primera reunió ha sigut una passa inicial per a dissenyar un model de participació de tots els actors polítics i s’ha enfocat en trobar la metodologia de com cooperar en aquest aspecte més que en el resultat que es desitja en l’acord final. En paraules del cap de Govern, s’estan «activant els engranatges per a fer efectiu» un pacte d’estat que totes les forces polítiques puguin i vulguin assumir.

Un dels aspectes destacats d’aquest pacte d’estat és la representació de la minoria en les mateixes sessions de negociació amb Brussel·les. En aquest debat va ressorgir una proposta esmentada en la passada legislatura per part de Josep Pintat, líder de TerceraVia, sobre el nomenament d’una figura representativa que estigui present durant les negociacions i pugui aportar a la taula de diàleg la visió de la minoria política andorrana. Espot ha declarat que «ho vam sol·licitar a la Comissió Europea, però és complicat», pel fet que si es tractés d’algú que estigués present al Consell General, l’entitat europea hauria d’incorporar en el seu equip negociador membres del Parlament Europeu i d’altres institucions europees per a establir una equivalència amb l’equip andorrà. En aquest escenari, Espot ha destacat la probabilitat d’elaborar «una proposta híbrida», que consistiria en què la figura d’aquest representant de la minoria sigués escollit pels grups parlamentaris i que el representant no formés part del Consell General. El cap de Govern creu que aquesta proposta seria factible d’acceptar per part de totes les parts indicades, a més d’estipular que, tot i que les negociacions són pilotades pel Govern i la delegació andorrana està formada per l’Executiu i els Coprínceps (a causa de la necessitat constitucional de què formin part de la negociació d’alguns acords internacionals de rellevància), és necessari afegir a la minoria política i parlamentària en aquest procés. Espot ha testificat que la figura dependrà de la decisió de l’oposició i que tenen «plena llibertat» per a escollir el representant que desitgi. El líder demòcrata s'ha aventurat a intentar endevinar quin tipus de figura escollirien els altres partits polítics, esmentant que podria arribar a ser «segurament, un dels seus propis assessors».

D’altra banda, Espot s'ha mostrat optimista respecte a les sensacions que ha deixat aquesta primera trobada. Tot i haver reconegut que les diferents sensibilitats de les diverses forces compliquen l’assoliment d’un pacte d’Estat d’aquestes característiques, Espot ha declarat que, des del seu punt de vista, «m’ha semblat que hi havia bona predisposició dels partits polítics», a més d’esmentar que, actualment, confia en el fet que totes les formacions polítiques se sumaran a l’acord estatal.

Un altre dels aspectes debatuts durant aquesta primera reunió ha sigut la data en la qual es pretén tenir redactat l’acord amb la Unió Europea. Tot i que el cap de Govern ha esmentat que existeix una «finestra d’oportunitat» en els mesos que queden d’aquest 2023, on Espanya ocuparà la presidència de la UE, sent un país veí que ha reiterat el seu suport al Principat per assolir l’acord d’associació, i comptar amb la figura del vicepresident encarnada per Maros Sefkovic, que atorga una sèrie d’avantatges en les negociacions, el Cap de Govern ha declarat que aquesta «no és una qüestió immutable ni absolutament innegociable». Espot ha esmentat que «existeix una preocupació compartida sobre si serà possible culminar les negociacions a finals del 2023» i «si la negociació ha de prosseguir, nosaltres hi estem disposats», tot i estipular també que si l’allargament de les converses amb la UE compromet un bon resultat negociador, els Demòcrates voldran finalitzar l’acord abans de la celebració de les eleccions europees.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT