PUBLICITAT

Reaccions positives a la reunió per part dels grups de l’oposició

La majoria dels grups parlamentaris i partits extraparlamentaris s'han mostrat agraïts a Govern

Per Alex Montero

Un dels membres de l'oposició, Cerni Escalé.
Un dels membres de l'oposició, Cerni Escalé. | EL PERIÒDIC

Les reaccions a la reunió sobre el pacte d’Estat amb la Unió Europea per part dels grups de l’oposició no s'han fet esperar, i al llarg del dia d'avui tots ells han mostrat de manera oberta les seves posicions respecte a aquest. El líder de Concòrdia i conseller general, Cerni Escalé, ha deixat veure dues possibilitats enfront del pacte d’Estat: «que sigui un acord polític en què hi hagi un pacte de mínims perquè els partits de l’oposició puguem expressar la nostra visió a Govern», o, per altra banda, «un pacte finalista, en el qual es detalli quina és la posició andorrana avui dia», així com «els acords presos, la seva possible trajectòria o el que estem disposats a cedir com a país». Segons ha explicat Escalé, des de la seva corporació política es prefereix «aquesta visió de pacte conjunt», encara que es podrien arribar a conformar amb «compartir les nostres inquietuds amb l’executiu i controlar l’acció des de Consell General», en cas que no fos possible arribar a un acord per part de totes les forces polítiques del Principat.  

Tanmateix, el líder de Concòrdia ha destacat la possibilitat de tenir «un observador extern escollit pels grups parlamentaris i per partits extraparlamentaris», sempre que «l’acord sigui finalista i expressem de manera clara la voluntat de l’Estat en la negociació». A més, el conseller general s'ha mostrat molt agraït al Govern encapçalat per Espot, el qual s'ha mostrat durant la reunió «amb la mà estesa, transparent amb la informació i compromès a donar-nos accés al text de l’acord». Així i tot, Escalé creu que «les negociacions han de continuar, per tal de veure si som compatibles en el contingut de l’acord».

En la mateixa línia s'ha pronunciat també Susanna Vela, presidenta del grup parlamentari socialdemòcrata i qui ha esmentat que «Govern ha acordat recollir tots els suggeriments entorn de la proposta de text sobre el pacte d’Estat amb la UE». Una sèrie de requisits que el seu partit ha basat en quatre peces fonamentals: els estudis d’impacte, els quals han de parlar «dels costos i beneficis, amb una documentació accessible i fàcil d’entendre per a la ciutadania»; la necessitat d’uns factors socioeconòmics, que formin «part activa» del procés de negociació i «no com en l’anterior legislatura»; el fet de dimensionar les estructures amb recursos humans i, per acabar, «el termini que ens donem per poder tancar el millor acord possible», així com per aconseguir fer una bona campanya pedagògica cap a la ciutadania. Sobre la visió del partit socialdemòcrata envers el pacte i el seu avançament cap a l’aprovació, Vela s'ha mostrat contundent: «Nosaltres hem dit que si es recullen els requisits que hem demanat, formarem part del pacte», afegint a més que «el PS sempre ha sigut proeuropeu i ha lluitat per l’acord, ja que entenem que és beneficiós per a la ciutadania i per al país».

No ha tardat tampoc a expressar l’opinió de la seva formació política la líder d’Andorra Endavant, Carine Montaner, qui ha declarat que «a diferència de Govern, que voldria tancar l’acord enguany, considerem que el pacte hauria de ser més aviat com una eina de diàleg constructiu i d’intercanvis de punts de vista entre les parts». A més, el partit liderat per Montaner ha presentat a la reunió un text alternatiu d’11 pàgines, titulat «Pacte d’estat de seguiment actiu de l’evolució de la negociació de l’acord d’associació amb la Unió Europea». En aquest, el partit oferia establir un diàleg constructiu sa, franc i transparent, la llibertat de propostes dels signataris al Govern en tenir aquest la competència de negociar l’acord, o fomentar els intercanvis de punts de vista entre les parts per tal d’optimitzar les tàctiques i estratègies de negociacions amb Brussel·les, entre altres.

Per altra banda, el conseller no adscrit i membre de Liberals, Víctor Pintos, en unes declaracions per a RTVA, s'ha mostrat satisfet, ja que «hem quedat en què incorporaríem totes les revisions i punts de vista que nosaltres podem anar aportant i transmetent».

Una de les altres formacions que ha decidit pronunciar-se és Acció, encapçalada per Judith Pallarés. Aquesta, seguint la línia dels seus companys polítics, ha mostrat el seu agraïment a Xavier Espot i el seu equip «de deixar-la formar part de la reunió i representar el meu partit», mostrant-se també favorables al pacte d’Estat amb la Unió Europea.

Ja en últim lloc, el líder de TerceraVia, Josep Pintat, ha declarat davant els mitjans després d’haver format part també de la reunió. «Vull manifestar amb qualitat que encara existeixo i que no vinc en representació de cap partit, sinó en el meu nom propi».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT