PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Crida a l'adopció de gossos per l'augment d'entrades a la gossera

Demanen a la ciutadania endur-se una mascota per evitar el col·lapse

Per El Periòdic

Imatge d'arxiu d'un gos a la gossera.
Imatge d'arxiu d'un gos a la gossera. | MARICEL BLANCH

GosSOS, l'entitat que gestiona la Gossera Oficial d'Andorra per concessió pública de Govern, fa una crida a la ciutadania del país perquè adoptin els gossos del refugi i evitar així el col·lapse de l'equipament, el qual es troba en una situació certament límit. Durant les darreres setmanes el ritme d'entrades d'animals ha estat força alt, "com acostuma a passar cada primavera", i tot i que el ritme d'adopcions també és manté en uns nivells elevats, no arriba a ser suficient per a equilibrar la balança. 

Els motius d'entrada de nous gossos, però la situació s'ha vist agreujada "per la cessió provinents del que es coneix com a nuclis zoològics", segons explica l'entitat. La legislació obliga que les persones que tenen cinc o més gossos han de tramitar l'establiment d'un nucli zoològic, amb l'objectiu així de "garantir les condicions de benestar animal". Un fet que provoca que determinades persones no vulguin fer aquesta tramitació o la inversió de nucli zoològic, acabant per tant fent la cessió dels animals a la gossera.

Aquesta primavera també s'han recollit gossos errants trobats a la muntanya o al carrer, sense cap tipus de xip o identificació. Finalment, un dels altres motius és la impossibilitat d'alguna família o persona gran de continuar mantenint l'animal, ja sigui per motius de salut, econòmics o de marxa del país.

Reforma i ampliació de la Gossera

Per tal de donar solució al problema actual i poder tenir els gossos de forma més confortable en el futur, el Govern té en marxa un procés de reforma i ampliació de la Gossera a petició de GosSOS, que preveu "la construcció de 34 nous boxes per als animals". Justament avui és la data límit per a la recepció d'ofertes per a realitzar l'obra per part de les empreses andorranes. "Confiem en que el procés de licitació sigui àgil per tal que l'obra comenci com més aviat millor", destaquen.

Avui dia, la gossera té 42 cubículs i ja hauria arribat al 100% d'ocupació. El fet que alguns dels gossos siguin cadells permet també utilitzar els espais interiors per a tenir-los i poder així alliberar algun cubícul per als gossos adults que puguin arribar. 

Procés d'adopció

El procés d’adopció no és complicat, però necessita els seus passos. En primer lloc, cal una reflexió per part de la persona o família adoptant respecte la responsabilitat que suposa incorporar a casa i a la nostra rutina un nou membre. Cal preguntar-se si es disposa del temps i de l’espai per tenir un gos, així com el fet de tenir clar que és un compromís pels anys que visqui aquest. Si les respostes són afirmatives, caldrà saber també quin tipus de gos s’adapta millor a la nostra manera de viure. 

Per saber quins gossos estan actualment en adopció, es pot consultar a la web oficial de GosSOS i, posteriorment, contactar amb la gossera al 843485. Allà tots els interessats podran conèixer els gossos, comprovar si s'entenen amb ells i, si s’estima positivament per part dels tècnics del refugi, començar un procés de preadopció per comprovar l’adaptació de l’animal al domicili. Una vegada superat aquest temps, es formalitzarà l’adopció i el lliurament de l’animal identificat, desparasitat, vacunat i amb anàlisi de leishmania. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT