PUBLICITAT

Andorra La Vella

Suplement de crèdit de 28,3 M per a invertir en l’adquisició d’edificis

Govern vol destinar els edificis de compra i d’arrendament a habitatges a preu assequible

Per Sònia Lecha

El ministre de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia i portaveu de Govern, Guillem Casal, ahir en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.
El ministre de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia i portaveu de Govern, Guillem Casal, ahir en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. | SFGA/CESTEVE

El Govern va proposar ahir al Consell de Ministres l’aprovació d’un suplement de crèdit de 28,3 milions d’euros destinat a les despeses d’inversió necessàries per a l’adquisició dels edificis - i dels terrenys sobre els quals estan bastits-, i per a la reconstrucció, la reforma i l’acabament dels edificis- tant els de compra com els d’arrendament- per a destinar-los a habitatges a preu assequible. 

Aquestes despeses d’inversió no estan incloses de manera suficient en el pressupost inicial de l’exercici del 2023 i per la seva urgència, necessitat i oportunitat no es poden ajornar fins l’any vinent. Així doncs, el projecte de llei destina ampliar la partida d’enguany en 8,08 milions, amb pluriennals de 16,46 milions el 2024 i de 3,77 milions el 2025. 

En referència a això, el ministre de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia i portaveu de Govern, Guillem Casal, va comentar que «l’única voluntat de Govern és dotar-se de més recursos per a poder adquirir aquells edificis que no havien pogut adquirir fins a data d’avui». Casal va afegir que des de Govern s’està treballant en el full de ruta, que presentaran pròximament, «per a dir quins són els edificis que s’han acabat arrendant, quins són aquells que s’han acabat d’adquirir, per quina quantitat s’han adquirit i, per tant, quina és la calendarització de rehabilitació d’aquests edificis».

Mitjançant la Llei 34/2022, del 6 d’octubre, d’actuacions urgents en matèria de desenvolupament econòmic d’habitatge i d’educació, i de desenvolupament dels sistemes d’informació, es va aprovar un crèdit extraordinari per un import de 19 milions d’euros, que ha permès adquirir cinc edificis i arrendar-ne quatre més per a destinar-los, un cop reformats, a habitatges de preu assequible. La quantitat, però, no ha estat suficient per a l’adquisició de tots els immobles ni per a finançar els treballs de rehabilitació i reforma dels edificis de compra i d’arrendament. 

Casal va comentar que «de cara als pròxims pressupostos s’hauran de pressupostar tots aquells arrendaments que s’hagi de sufragar necessari a l’adquisició dels que s’arrenden. I, per tant, els plurianuals ja estan contemplats aquí perquè aquest suplement de crèdit té dues partides plurianuals pel 2024 i 2025».

El suplement de crèdit permetrà sufragar la compra d’un immoble que no es va poder adjudicar per manca de fons suficients, i també contractar els treballs de rehabilitació o reforma tant dels edificis de compra com dels arrendats, per a destinar-los com més aviat millor a habitatges de preu assequible. Cal afegir-hi també la compra dels dos blocs del complex Ribasol d’Arinsal, fruit d’un conveni de col·laboració amb el comú de la Massana, i les obres d’acabament interior per a permetre disposar de 42 pisos de lloguer a preu regulat. 

Pel que fa al traspàs dels edificis romanen a titularitat del Govern, va concretar Casal. Per tant, el ministre va comentar que «és una inversió i una adquisició d’un bé patrimonial que recau en el Govern. L’executiu tindrà edificis a propietat seva i d’altres que arrendarà a llarg termini. Hi destinem un paquet important de diners per a poder resoldre la problemàtica i poder augmentar el nombre de pisos que posem al mercat a lloguer a preu assequible».

PUBLICITAT
PUBLICITAT