PUBLICITAT

Andorra la Vella

El tribunal acusa Pallardó de falta de voluntat per no testificar

El valencià, clau en la trama, defensa que vol declarar a Espanya

Per Joan Jiménez

Foto d’arxiu de la Seu de la Justícia d’Andorra.
Foto d’arxiu de la Seu de la Justícia d’Andorra. | Maricel Blanch

Tal i com va notificar via correu electrònic al tribunal, Rafael Pallardó, testimoni clau en el cas BPA que, presumptament, hauria blanquejat 70 milions d’euros de l’empresari xinès, Gao Ping,  no va comparèixer ahir a la seva audiència en la sessió del judici del cas BPA. 

Pallardó es troba a Espanya, el seu país natal, i des d’allà va notificar per correu electrònic que no acudiria a testificar i que voldria declarar davant d’un tribunal espanyol. Aquest aspecte també és complex des del punt de vista de les relacions judicials entre Espanya i el Principat, ja que no se solen realitzar extradicions entre Andorra i el país veí.

El magistrat Anglada, acompanyat en el tribunal pels magistrats Richiardi i Barón, va exposar el seu lament envers la no compareixença de Pallardó, a qui «m’agradaria conèixer-lo» i que acudís a testificar en aquest judici, però que considera que aquesta absència i els diversos canvis d’opinió de Pallardó a acudir o no a la Seu de la Justícia andorrana, responen a una manca de voluntat, segons el magistrat. 

La defensa va mostrar el seu inconformisme envers l’absència de Pallardó, a qui no han pogut formular cap pregunta i que «s’està començant a divagar» en aquest procés judicial amb l’efecte que produeix la no compareixença de Pallardó. El magistrat Anglada va declarar a la defensa que el tribunal no pot fer res més per a poder prendre-li testimoni, a més de què aquest es nega a arribar al Principat per a declarar ja que té altres causes pendents, semblants al cas Emperador, a Espanya. Davant la no compareixença, en la sessió del judici s’han escoltat unes declaracions seves fetes entre els anys 2015 i 2016. 

Presumptament, Rafael Pallardó havia sigut l’intermediari que facilitava a diferents personalitats, residents a Espanya, l’enviament de diners dels seus clients fins a Andorra, ingressant-los a Banca Privada d’Andorra, contactant,segons unes declaracions seves fetes fa set anys, amb gestors del propi banc que sabien que Pallardó era un intermediari i no el propietari dels fons que entregava. El valencià rebia els diners a Barcelona per part d’altres interlocutors i els traslladava a Andorra i acudia a BPA a ingressar aquests, arribant en certs moments a «haver-hi molts ingressos i descontrolar-se» la situació. Un d’aquests clients era l’empresari xinès, Gao Ping, imputat a Espanya per delictes de blanqueig de capitals i extorsió. La defensa ja ha reiterat en nombroses ocasions que Pallardó hagués pogut fer aquestes declaracions sota coacció i pressions que poguessin afectar el seu testimoni. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT