PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Les declaracions de béns dels consellers no seran públiques

S’ha fet avenços, però només s’està complint parcialment les recomanacions

Per Sònia Lecha , Alba Cladellas Riera

Avaluadors del Greco en una visita anterior.
Avaluadors del Greco en una visita anterior. | Arxiu ANA

El Grup d’Estats contra la Corrupció (Greco) del Consell d’Europa va fer públiques ahir les conclusions corresponents a la quarta avaluació d’Andorra, la que fa referència a la prevenció de la corrupció de parlamentaris, jutges i fiscals. Aquest informe avalua les mesures que han estat adoptades pel Principat per a implementar les recomanacions que es va fer en un primer informe d’aquesta quarta avaluació.

Des del Greco celebren que s’hagin fet avenços en determinats aspectes com ara pel que fa a la prevenció de la corrupció dels parlamentaris. Així es fa notar que hi hagi un codi de conducta que introdueix l’obligació de declarar els conflictes d’interessos i també es remarca que es facin declaracions de béns, tot i que no siguin públiques i extensibles a tots els membres de la llar del parlamentari.

Durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Guillem Casal, va explicar que el Greco reconeix que hi ha hagut un avenç i que s’ha fet aquesta declaració de béns davant de notari, però «també entén aquells impediments que tenim per dimensió de país». A més, Casal va incidir en el fet que s’està complint «parcialment» la recomanació del Greco.

Sobre el posicionament del partit, va dir que «s’analitzarà i es mirarà, però crec que el criteri que s’ha mantingut al llarg de la llei de transparència aprovada en la passada legislatura o en els debats parlamentaris hem fet èmfasi en el fet que la filosofia global de la recomanació estan cobertes», ja que ara es diposita davant de notari, una declaració que es pot consultar per qualsevol testament judicial si hi ha problemàtica o sospita. I va seguir, «crec que aquesta ha de ser la voluntat de la mesura i no la d’intentar esbrinar quina és la situació patrimonial de cadascuna de les persones que fan la declaració».

Pel que fa a altres recomanacions del Greco, Casal va argumentar que alguna no es compleix per “un escull constitucional”. Ja s’ha fet esforços, i així ho reconeix el Greco, que veu com s’han anat implementant millores a l’hora de nomenar els membres que formen part del Consell Superior de Justícia tenint en compte “aspectes curriculars i que tinguin coneixement de la pràctica legislativa”. Però explicava que “hi ha l’escull constitucional que ens apunta com són nomenats els membres del Tribunal Constitucional”. El ministre portaveu considera que no és una notificació ni senzilla ni que es pugui atacar d’avui per a demà.
 

PUBLICITAT
PUBLICITAT