PUBLICITAT

Els 42 pisos de lloguer assequible al complex Ribasol, enllestits el 2025

Govern ha adquirit els dos edificis, propietat del Comú de la Massana, per un preu d’11 milions

Per Alex Montero

Visita del cap de Govern, Xavier Espot, els ministres Conxita Marsol i Raul Ferré, i les cònsols de la Massana, Olga Molné i Eva Sansa, al complex Ribasol.
Visita del cap de Govern, Xavier Espot, els ministres Conxita Marsol i Raul Ferré, i les cònsols de la Massana, Olga Molné i Eva Sansa, al complex Ribasol. | SFGA/CEsteve

Govern ha adquirit dos edificis ubicats al complex Ribasol d’Arinsal per un import de 5,5 milions d’euros, amb l’objectiu de convertir-los en pisos de lloguer a preu assequible per a entrar a viure durant el primer semestre del 2025. Els dos edificis eren fins ara propietat del Comú de la Massana, als quals ja se’ls va pagar una altra quantitat de 5,5 milions, i ja consten d’estructura, coberta i façanes en correcte estat, quedant només per a completar les obres d’acabament de l’interior. Seran un total de 42 habitatges (21 pisos per a cadascun dels edificis), d’uns 60 metres quadrats, i tots ells constaran de dues habitacions, sala d’estar, cuina i un bany, a més de traster i plaça de pàrquing. Un 10% dels immobles anirà destinat al jovent del país, mentre que un altre 5% serà per a les famílies en situació de risc.

La presentació de la compra dels immobles ha estat protagonitzada per una visita on es va comptar amb la presència del cap de Govern, Xavier Espot; la ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol; el ministre de Territori i Urbanisme, Raul Ferré; i les cònsols de La Massana, Olga Molné i Eva Sansa. Durant la visita, Espot ha fet valdre la figura de ‘Ribasol’ com un «exemple del compromís de l’Executiu amb la sostenibilitat», així com respecte la problemàtica actual del país. «Des de Govern volem aprofitar una edificació existent per a generar nous pisos i treure’ls al mercat del lloguer», ha destacat el cap. 

Per la seva banda, Marsol ha declarat que «s’està treballant amb molta intensitat per a presentar d’aquí a uns 15 dies la primera fase d’aquest pla d’habitatge», posant èmfasi en els blocs de Sant Julià de Lòria i d’Andorra la Vella, els quals «poden anar més de pressa en necessitar menys rehabilitació». Tanmateix, la idea és posar al mercat en els pròxims dos anys «uns 160 o 200 pisos a preu assequible i amb el seu corresponent reglament». Sobre els dos blocs que es tenien previstos adquirir més endavant a causa de l’exhauriment del pressupost, Marsol va reconèixer que un d’ells no es durà a terme perquè «hi ha hagut un desistiment del propietari». L’altre, en canvi, sí que continua endavant i ja s’està preparant per a rebre el crèdit extraordinari. A més, posada sobre la taula la possibilitat de continuar ampliant la compra d’immobles al Principat, Marsol ha manifestat que «ara per ara són suficients amb els que tenim, comptant que volem posar en marxa altres iniciatives com edificis particulars o construccions público-privades». Encara està per decidir també si la gestió dels pisos de Ribasol estarà a càrrec de l’Institut de l’Habitatge.

Un 10% dels immobles anirà destinat a la gent jove i un 5% a persones en situació de pobresa

Seguint aquesta línia, i preguntat pels diferents convenis signats tant amb el Comú de La Massana com els comuns d’Escaldes-Engordany i Andorra la Vella, el cap de Govern ha explicat que «totes les condicions contractuals dels convenis són igual de justes i coherents», independentment del tipus de cessió. En el cas de la parròquia escaldenca, es tractava d’una cessió temporal del terreny i on Govern va haver de «revestir tot l’edifici», una situació certament diferent de la viscuda amb Ribasol. «S’ha de valorar que el Comú de la Massana ha pagat la propietat a un preu més que raonable i això s’ha de recompensar en certa forma», ha manifestat Espot.

Unes paraules a les que també s'ha volgut sumar la cònsol major de la Massana, Olga Molné: «hem preferit no fer un negoci amb el complex i col·laborar així amb el Govern per a resoldre la problemàtica dels lloguers que hi ha actualment a Andorra». Cal recordar que fa uns quatre anys ja s’havia intentat fer una subhasta amb els dos blocs d’edificis, però no va acabar resultant efectiva. «A partir de l’acord amb SETUP365 vam tenir tres privats interessats en ells i construir pisos turístics», ha explicatt Molné, malgrat que finalment «s’ha optat per donar prioritat a una administració com Govern». Preguntada sobre per què no ha sigut el propi comú qui ha tirat endavant la renovació del complex, la cònsol ha declarat que «no disposàvem de capital suficient», afegint que «tampoc és competència d’un comú gestionar aquest tipus d’infraestructures».

Ja per acabar, Raul Ferré s'ha pronunciat sobre la situació actual del bloc de pisos de la Borda Nova, el qual veurà finalitzada l’excavació el mes que ve i amb la intenció de començar a construir entre finals de juliol i principis d’agost. «Hem tingut una mica de retard per problemes amb els moviments de la terra,  però la idea és que també estiguin disponibles a principis de 2025», ha manifestat Ferré. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT