PUBLICITAT

Andorra la Vella

L’ONU veu «voluntat política» d’Andorra en la protecció dels infants

Najat Maalla M’jid visita al país per a escoltar als polítics i aprendre sobre el terreny

Per Anna Mencos

Visita de la representant especial del Secretari General de l’ONU sobre violència envers els infants,Najat Maalla.
Visita de la representant especial del Secretari General de l’ONU sobre violència envers els infants,Najat Maalla. | SFGA/CEsteve

La representant especial del secretari general de l’ONU sobre la violència envers els infants, Najat Maalla M’jid, va iniciar ahir dilluns la visita oficial al Principat amb la voluntat de conèixer de primera mà el treball que impulsa el Govern en matèria d’infància. Aquesta visita permet donar visibilitat en l’àmbit internacional a les polítiques nacionals alineades amb l’actuació i les prioritats de l’ONU.

La representant especial es va reunir ahir al matí amb el cap de Govern, Xavier Espot, amb qui va poder constatar que per a l’Executiu la prevenció i protecció dels infants és una prioritat. Espot li va explicar com funciona l’educació i l’escolarització del país, amb el benefici que suposa per als infants la possibilitat de poder escollir tres tipus de sistemes educatius, tots ells gratuïts.

Un cop acabada aquesta trobada la representant especial va mantenir una reunió de treball amb la ministra d’Afers Exteriors, Imma Tor; la ministra d’Afers Socials i Funció Pública, Trini Marín; el ministre de Relacions Institucionals, Educació i Universitats, Ladislau Baró; i la ministra de Salut, Helena Mas.

M’jid va intercanviar posicions amb els ministres sobre problemàtiques globals i comunes que afecten sectors com poden ser la infància o l’adolescència, com pot ser el cas de la salut mental, l’assetjament escolar o la violència entre menors. Davant d’aquest tema, els representants andorrans van destacar que al Principat es treballa de forma intensa per a erradicar l’assetjament escolar, i com han posat diverses eines a disposició dels mateixos infants perquè puguin prendre consciència d’aquestes situacions i denunciar-les. Una d’aquestes és el Procediment i protocol de notificació i actuació social de les situacions de risc dels infants i dels adolescents (PAS) o el Procediment i protocol d’actuació immediata en casos d’evidència o sospita fomentada d’abús, agressió sexual o maltractament físic o agut contra infants i adolescents (PAI), així com els preceptes que recull la Llei qualificada dels drets dels infants i els adolescents, aprovada pel Consell General l’any 2019. Aquesta normativa permet actuar de forma ràpida i coordinada quan es detecta algun cas de risc.

Durant les declaracions posteriors a les reunions, la representant va explicar que el seu objectiu amb aquesta visita era escoltar als polítics explicar en quina situació es troba el país entorn dels infants i aprendre sobre el terreny, visitant els centres educatius i trobant-se amb les famílies per a poder tenir una millor comprensió de la situació.

«A Andorra la voluntat política hi és», d’aquesta manera M’jid va apuntar com des de l’Executiu s’està treballant de manera correcta col·laborant des de diferents ministeris, així com amb la creació de la llei l’any 2019. Per a la representant aquesta cooperació és un dels punts més importants, juntament amb l’apropament per part de la població, ja que s’ha de comprendre quin és el problema i d’on ve. «Aquest apropament al Principat és real», va remarcar M’jid tot i que en els pròxims dies observarà el terreny per a veure si hi ha una voluntat de millorar i si cal alguna cosa.

Aquestes visites als centres seran claus perquè M’jid pugui veure els infants i que aquests puguin explicar què necessiten, un punt que considera clau si realment es vol avançar amb aquesta situació. «Els millors experts són els que utilitzen el cervell, són els infants. Ells comprenen què funciona i què no», va ressaltar la responsable tot afegint que «no es pot fer el desenvolupament d’un país sense estudiar la seva població, començant per la infància».

D’altra banda, la ministra d’Afers Exteriors, Imma Tor, explicava que la reunió va anar molt bé i que consideren que «Andorra pot ser un país exemplar perquè hem desenvolupat una legislació important, amb aquesta llei del 2019 i el pla de protecció de la infància» i assenyalava que en ser un país de petites dimensions «la coordinació ve bastant facilitada per aquest fet, però evidentment hi ha coses que es poden millorar», va explicar la ministra. Per a  finalitzar el seu discurs, Tor va ressaltar que durant la reunió es va constatar que en casos de risc rellevant hi ha una bona coordinació dels diferents ministeris implicats.

La visita de la representant especial del secretari general de l’ONU es preveu que s’allargui fins al dimecres. D’aquesta manera, al llarg dels pròxims dies, M’jid visitarà els diferents centres educatius, es reunirà amb els síndics generals, els membres de la Comissió legislativa d’Afers Socials i Igualtat, el Ministeri Fiscal i la secció de menors de la Batllia. Prèviament, assistirà al Consell d’Infants del Comú de Sant Julià de Lòria. També està previst que es reuneixi amb el raonador del ciutadà, així com conèixer de primera mà el Servei de Trobada Familiar, el Centre residencial d’Educació Intensiva i els pisos socials del Jovial. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT