PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

L’11a Cursa de la Dona compta amb prop de 600 participants

L’assistència supera la del 2022, demostrant que més persones volen col·laborar en la lluita contra el càncer

Per El Periòdic

Instants abans de l’inici de la cursa.
Instants abans de l’inici de la cursa. | A.C.

La Cursa de la Dona, que enguany ha arribat a l’11a edició, va comptar amb la participació de prop de 600 corredores i corredors. Ho va explicar la presidenta de l’Associació de Dones d’Andorra (ADA), Mònica Codina, qui va indicar que la xifra supera el nombre d’inscrits de l’edició anterior, per la qual cosa cada vegada hi ha més persones que volen col·laborar en la lluita contra el càncer a través de la iniciativa de l’entitat.

En aquest sentit, va recordar que els diners recaptats es destinaran al programa Xemio de la Fundació Isis, que es basa en una intel·ligència artificial que complementa l’atenció a les dones que pateixen aquesta malaltia. «Quan vam saber que el SAAS estava interessat a fer una prova pilot per integrar a les persones amb càncer de mama del país, vam creure que tenia un vincle fort per destinar-hi l’import», va manifestar, tot recordant que l’objectiu principal de la iniciativa és recollir diners «per a la investigació del càncer» amb la finalitat «que aquesta malaltia s’acabi». La cursa va comptar amb la participació de diferents autoritats nacionals, com la ministra de Cultura i Esports, Mònica Bonell, i la titular de la cartera de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, la subsíndica general, Sandra Codina, el cònsol major de la capital, David Astrié, i el cap de Govern, Xavier Espot, entre altres.

El líder de l’Executiu va remarcar la voluntat de la cursa que, a banda de recaptar diners per a la investigació per lluita contra el càncer de mama, també és una iniciativa per a «reclamar i reivindicar» la igualtat efectiva en homes i dones, «aquella fita que encara no hem assolit, però ho hem de fer» i per la qual «les institucions públiques i els ciutadans hem de treballar braç a braç per aconseguir que una part dels nostres ciutadans, les dones, tinguin els mateixos drets, de manera efectiva, que els homes».

En aquest sentit, va recordar que durant la legislatura passada es va promoure la Llei d’igualtat efectiva entre homes i dones, «una legislació pionera» que marca el camí de les polítiques i per la qual s’ha creat la secretaria d’Estat d’Igualtat, que depèn directament de la presidència del Govern perquè tingui «un caràcter transversal» i impliqui tots els ministeris per desenvolupar «fins a les últimes conseqüències» la llei d’Igualtat.

Qüestionat per la despenalització de l’avortament, Espot va recordar que l’Executiu té el compromís d’avançar, «a poc a poc de forma lleial, raonada i reflexionada, però sense descans». Així doncs, va posar en relleu que la legislatura passada es va crear el Servei Integral d’Atenció a la Dona (SIAD) i va asseverar que al llarg dels pròxims quatre anys treballaran per a despenalitzar l’avortament, «que no legalitzar-lo», a través d’un sistema d’exempció de la responsabilitat penal de la dona que permeti mantenir l’estructura institucional «que tants beneficis ens ha portat». Tanmateix, va ressaltar que la igualtat de gènere no només se centra en la interrupció voluntària de l’embaràs, sinó que hi ha «moltes altres fites a assolir» en l’àmbit laboral, familiar i social. «No hem de focalitzar la nostra atenció o lluita en els drets sexuals i reproductius», va assenyalar.

Quant al registre de persones amb càncer, el cap de Govern va explicar que està «molt avançat» i, segurament, en les pròximes setmanes la ministra de Salut, Helena Mas, presentarà el registre, tot i que ha estat prudent i ha exposat que es tracta d’una qüestió complexa.

PUBLICITAT
PUBLICITAT