PUBLICITAT

Santa Coloma

Introducció de la realitat virtual immersiva com a teràpia

Està pensada per a les persones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament

Per Maria Lozano

Una imatge d'una de les teràpies.
Una imatge d'una de les teràpies. | M.L

La Fundació Nostra Privada Senyora de Meritxell (FPNSM) va exposar ahir una nova eina basada en la reproducció d’entorns a través de la realitat virtual immersiva, que té com a objectiu millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual i de desenvolupament, realitzant intervencions per a millorar les habilitats cognitives i regular les alteracions sensorials i de conducta.
L’entorn de realitat virtual és una sala amb un projector, que disposa d’un software amb un ampli catàleg de continguts interactius que representen entorns reals o no sense la necessitat de fer servir auriculars ni ulleres de realitat virtual. Aquest material -que està generat per un ordinador- permet que les persones es moguin dins de la sala. Cal destacar que l’eina està dissenyada per a ser diferent per a cada cas, i té diversos beneficis a nivell terapèutic.

La directora general de la fundació, Celine Mandicó, va explicar que «implementar la tecnologia d’ERVI a Andorra és un pas més en la voluntat de continuar a l’avantguarda en l’atenció integral de les persones amb discapacitat amb una metodologia terapèutica amb evidència científica que és pionera, atractiva i motivadora per a les persones que atenem, ja que adaptem el contingut terapèutic a cada persona». A més, va destacar que «s’estan fent estudis amb aquest tractament, concretament amb teràpies orientades a tractar la fòbia social amb persones de l’espectre autista (TEA), i nosaltres serem una entitat més de les que treballarem amb aquesta investigació».

Per altra banda, el psicòleg de la fundació, Manel Borrallo va posar èmfasi en què «s’està veient que la realitat virtual immersiva és una eina terapèutica que fa que la persona estigui més motivada a treballar en l’àmbit terapèutic, i els resultats són més ràpids». A més, va afegir que «l’acollida ha sigut molt bona. Nosaltres preguntem als pacients si els ha agradat la sessió i si repetirien, i la resposta és sempre positiva», emfatitza.

Per finalitzar, cal destacar que la Fundació Privada Nostra Senyora de Meritxell és la primera institució del país que disposa d’aquesta tecnologia després d’haver analitzat el seu impacte positiu en altres centres sociosanitaris, principalment a Catalunya. Aquesta eina té un cost de 32.500 euros, tenint en compte tant el projector com la sala. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT