PUBLICITAT

L'empresariat proposa homologació amb la UE sense homogeneïtzació

  • Identifica possibles nous sectors com la biotegenètica, la nanotecnologia, les patents o les energies renovables
iago andreu
LUGAR

Periodic
Acte conjunt de la Cambra, la CEA i l'EFA celebrat la tardor passada a Andorra la Vella Foto: EL PERIÒDIC

Obertura econòmica, homologació amb Europa i el món sense caure en l'homogeneïtzació i recerca i potenciació de nous sectors econòmics com al biogenètica, les nanotecnologies, els registres de patents, l'educació, la salut, l'estètica, l'esport i les energies renovables. Aquests són els eixos principals del projecte –la «Visisó»– elaborat per les tres associacions més representatives de l'empresariat: La Confederació Empresarial, la Cambra de Comerç i l'Empresa Familiar.

L'octubre de l'any passat, la CEA, la Cambra i l'EFA van posar en marxa un procés de reflexió que ha culminat –de moment– en l'elaboració d'un document de propostes per definir un nou model econòmic i social per al Principat. Un dels leit motiv d'aquest projecte, intitulat Andorra té futur / Visió dels emprenedors, és no confondre homologació amb homogeneïtzació. El projecte identifica la manca d'homologació amb Europa i amb el món com l'obstacle principal per a l'obertura econòmica i el rellançament de l'economia, però adverteix del risc de caure en una excessiva «homogeneïtzació» amb l'entorn. Segons l'empresariat, Andorra ha d'optar per una «homologació flexible», és a dir, per acollir-se als estàndards internacionals en matèria econòmica i social, però buscant un perfil propi de petit país obert, modern i competitiu.

«Homologació diferencial», és el concepte escollit. Té un punt d'oxímoron, però, disquisicions filosòfiques a banda, la Visió té alguns elements concrets innovadors: Els empresaris proposen, per exemple, substituir l'actual obsessió per les infraestructures viàries per la priorització d'infraestructures de comunicació i informació o deixar de veure l'educació com el resultat d'un cert grau de desenvolupament econòmic per passar a considerar-la la base d'aquest desenvolupament, del nou desenvolupament, s'entén.

Un nou desenvolupament que haurà de portar al Principat nous sectors d'activitat econòmica. La Visió de la CEA, la Cambra i l'EFA identifica la biogenètica, la nanotecnologia, els registres de patents, l'educació, la salut, l'estètica, l'esport i les energies renovables. Per a la majoria d'aquests sectors cal, però, una certa modernització legislativa i la Visió aconsella orientar la legislació i les polítiques a l'afavoriment d'aquests objectius.

Nou sector financer / El projecte impulsat per l'empresariat també proposa la revisió i la renovació dels sectors tradicionals de l'economia, sense oblidar el sector financer. La reforma del sector financer i bancari també està presidida per aquest princicipi d'homologació, sí, homogeneïzació no. La Visió proposa potenciar Andorra com a «marca financera confiable» i això passa per tenir «un sector financer amb relacions estables i sòlides amb la UE, però que disposa de productes financers diferenciats per arribar arreu del món». És a dir, l'empresariat aposta per mantenir aquelles condicions que han fet competitiva i estable la banca andorrana en la mesura en què l'homologació o permeti; o, el que és el mateix, no dur l'homologació més enllà del necessari i convertir sempre aquest procés en un reposicionament de marca.

L'educació com a base / L'informe elaborat per l'empresariat també es mostra crític amb el model educatiu del país. Afirma que l'Escola andorrana no té un «model educatiu referencial», que ofereix una «formació uniformitzada» la qualitat de la qual no està «avaluada internacionalment». A canvi, proposa un «país d'excel·lència formativa personalitzada i convertir la qualitat educativa en un dels elements definitoris del Principat, incidint en la preservació del trilingüisme i dels trets identitaris propis com la neutralitat internacional i l'estabilitat.

La Universitat d'Andorra també és objecte de crítiques per estar massa «centrada en les necessitats internes» i proposa convertir-la en un «observatori de tendències emergents en economia mundial»



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT