PUBLICITAT

Andorra exposa a Europa el seu rol pacífic en la resolució de conflictes

El cap de Govern va participar ahir a la cimera de la Comunitat Política Europea

Per Joan Jiménez

El cap de Govern d’Andorra, Xavier Espot, a la segona cimera de la Comunitat Política Europea.
El cap de Govern d’Andorra, Xavier Espot, a la segona cimera de la Comunitat Política Europea. | CPE MOLDAVIA

Ahir es va celebrar la segona cimera de la Comunitat Política Europea (CPE) a la República de Moldàvia. Més concretament, al castell de Mimi, a Bulboaca, una localitat a 35 quilòmetres de la capital moldava i a tan sols 40 de la frontera amb Ucraïna. Una localització simbòlica i de gran importància per a un fòrum europeu creat fa uns mesos amb la intenció de coordinar i millorar les relacions dels diferents estats europeus, membres o no de la Unió Europea, envers la situació geopolítica fràgil que es viu actualment al continent amb motiu de la invasió russa al país ucraïnès. Així doncs, 50 líders europeus de diferents estats i organismes van conjuntar-se en pos d’enviar un missatge d’unitat envers la bel·ligerància i demostrar fermesa enfront de Moscou. En aquesta cita, Andorra no va ser l’excepció i el cap de Govern, Xavier Espot, va liderar una delegació conformada pel secretari d’Estat per a les Relacions amb la Unió Europea, Landry Riba, i l’ambaixadora andorrana a Brussel·les, Esther Rabasa. 

Espot va declarar que la participació en aquesta cimera era «absolutament crucial» en múltiples àmbits. Per una banda, el cap de Govern va estipular que el Principat pot «aportar el seu gra de sorra» desenvolupant un «rol d’exemplaritat en els grans reptes que tenim com a continent», posant com a exemple la guerra que s’està produint a l’est-europeu. Espot va remarcar que Andorra pot ajudar en gran mesura a la CPE «des de la perspectiva del pacifisme i de la resolució pacífica dels conflictes. Jo crec que Andorra hi té molt a dir en aquestes matèries», ja que el Principat compta amb una història de «vuit segles de pau, desmilitarització i neutralitat». Per aquests motius, el cap de Govern va considerar que «podem explicar el nostre exemple i el nostre cas d’estudi perquè pugui servir per a aquells països que, malauradament, no han tingut aquesta sort», veient que la CPE és una oportunitat per a exposar aquest rol «en determinades temàtiques d’àmbit multilateral i internacional com, per exemple, en matèria de resolució i pacificació dels conflictes». També va exposar que una de les temàtiques que s’han tocat a la cimera és el cas del conflicte entre Kosovo i Sèrbia, que ha revifat últimament i «on Andorra també pot, humilment, aportar la seva experiència i la manera de veure les coses”, explicava Xavier Espot. 

A més, el cap de Govern va remarcar que «el nostre país té un rol molt actiu en el sí dels organismes internacionals amb la nostra aposta pel multilateralisme, que ens fa mereixedors de ser exemplars en aquest sentit». D’igual forma, Espot va declarar que aquesta cimera beneficiava també als propis interessos andorrans, subratllant el fet que «llevat del Consell d’Europa, és l’únic fòrum on podem realment estar representats tots els països europeus, independentment de la nostra pertinença o no a la Unió Europea», a més que la presència andorrana a la CPE pot fer avançar en la superació dels «grans reptes que tenim com a país», com pot ser l’acord d’associació amb la Unió Europea. Espot destacava que «el que demostra aquesta Comunitat Política Europea és que és un fòrum privilegiat, no només pel conjunt d’estats europeus, sinó particularment per a països petits com el nostre, on tenim la possibilitat de tenir una proximitat molt elevada amb els dirigents de les diferents nacions europees per a poder discutir i aprofundir en aquelles qüestions que són concretes nostres».

Seguint aquesta línia, el líder andorrà va poder participar en la Taula Rodona sobre Energia i Connectivitat. Espot va qualificar la sessió d’«interessant», ja que «vam poder parlar de projectes d’infraestructures en l’àmbit energètic i de la qüestió de la connectivitat». Espot va interessar-se en l’explicació de les experiències i necessitats dels altres estats presents durant la cimera i ressaltant que «evidentment, hem d’unir les nostres infraestructures i hem d’estar molt més connectats si realment volem ser un continent fort i que pugui fer front als reptes del futur». 

Una de les qüestions que va ser objecte de debat va ser «no només la necessitat de crear aquestes infraestructures, sinó sobretot com finançar-les». En aquest punt, és on el cap de Govern va poder «explicar l’experiència d’Andorra, amb el fet que hem estat escollits recentment com estat elegible pel Banc Europeu d’Inversions malgrat no ser un estat membre de la Unió Europea, sinó un estat tercer. Això, evidentment, permetrà finançar i tirar endavant moltes infraestructures en l’àmbit energètic, connexió territorial o mobilitat», posant d’exemple d’aquest gran avantatge el fet de «poder dur a terme els projectes de ferrocarrils, o de qualsevol altre tipus de transports transfronterers». 

La gran sorpresa de l’esdeveniment va ser l’aparició inesperada de Volodimir Zelensky, president d’Ucraïna en aquests moments de gran violéncia que està patint el seu país per la invasió russa. Xavier Espot es va mostrar convençut que el líder ucraïnès considera Andorra com un «estat amic» i «no només per la nostra presència aquí, sinó també per tot allò que hem fet des de l’inici de la guerra d’Ucraïna», recordant que el Principat «ha condemnat fermament l’agressió russa i que ens tenen al costat per tal que es pugui superar, com més aviat millor, aquesta terrible guerra que els està posant estralls a tots els nivells».

PUBLICITAT
PUBLICITAT