PUBLICITAT

Chisinau (Moldàvia)

Espot mostra Andorra com a exemple de “resolució pacífica dels conflictes”

El cap de Govern participa a la cimera de la Comunitat Política Europea

Per Joan Jiménez

El cap de Gover, Xavier Espot, i la presidenta de Moldàvia, Maia Sandu.
El cap de Gover, Xavier Espot, i la presidenta de Moldàvia, Maia Sandu. | EL PERIÒDIC

Avui al matí comença la cimera de la Comunitat Política Europea (CPE) a Chisinau, Moldàvia, on Andorra debuta en aquest nou fòrum internacional amb la representació oficial del cap de Govern, Xavier Espot, acompanyat del secretari d'Estat per a les relacions amb la Unió Europea, Landry Riba, i l'ambaixadora a Bèlgica i cap de la missió a la UE, Esther Rabasa. Espot ha sigut benvingut per la presidenta de Moldàvia, Maia Sandu, en un esdeveniment que Espot ha qualificat d'"absolutament crucial" per a Andorra, ja que "llevat del Consell d'Europa, és l'únic fòrum on podem realment estar representats tots els països europeus, independentment de la nostra pertinença o no a la Unió Europea que, en el nostre cas, no és així". El cap de Govern ha ressaltat la importància de cara a "la visibilitat del nostre país", a més d'assegurar que "Andorra pot aportar el seu gra de sorra amb el seu rol d'exemplaritat en els grans reptes que tenim com a continent", en especial referència a "la guerra d'Ucraïna, i des d'aquest punt de vista fer tot allò que es pugui per a ajudar en la resolució pacífica d'aquest conflicte". De cara als interessos andorrans, Espot ha declarat que també és de gran rellevància la pertinença d'Andorra a la CPE, ja que permetrà avançar "en els grans reptes que tenim com a país". A més, l’esdeveniment compta amb la presència per sorpresa del president ucraïnès, Volodimir Zelenski, factor que serà de gran importància per a l’impuls d’aquesta segona cimera de la CPE.

El ministre d'Estat de Mònaco, Pierre Dartout, i Xavier Espot van tenir ahir una trobada fruit de la casualitat, encara que aquesta no substitueixi la trobada bilateral que ambdós líders tenen agendat dur a terme avui. Dartout ha declarat aquest matí que, abans de la cimera, "em vaig reunir amb el cap de Govern d'Andorra, tinc una molt bona relació amb ell", a més de recordar la seva visita al Principat fa dos mesos. Espot va destacar que "va ser una trobada casual i molt informal", a més de destacar "la necessària coordinació dels nostres dos països en la negociació conjunta que tenim de l'acord d'associació amb la Unió Europea". Aquest fet mostraria una molt bona entesa per part dels dos països que serà de gran benefici per ambdós estats, ja sigui per la negociació amb la UE com en el seu debut a la CPE.

Espot va voler destacar el rol de països com els dos principats declarant que "els petits estats podem aportar ajuda, a més que "podem exercir aquest rol d'exemplaritat. Per exemple, des de la perspectiva del pacifisme i de la resolució pacífica dels conflictes. Jo crec que Andorra hi té molt a dir" en aquestes matèries, ja que Andorra compta amb una història de "vuit segles de pau, desmilitarització i neutralitat". Per aquests motius, el cap de Govern considera que "podem explicar el nostre exemple i el nostre cas d'estudi perquè pugui servir per a aquells països que, malauradament, no han tingut aquesta sort", a més de ressaltar que "el nostre país té un rol molt actiu en el sí dels organismes internacionals amb la nostra aposta pel multilateralisme, que ens fa mereixedors de ser exemplars en aquest sentit". Dartout va voler emfatitzar també que "tant Andorra com Mònaco tenim molta història, importants rols a Europa i relacions amb molts països". I va destacar que és per això que "és important per a nosaltres estar aquí".

PUBLICITAT
PUBLICITAT