PUBLICITAT

Artistes internacionals i nacionals es donen cita al festival CLÀSSICAND

El festival multidisciplinar estarà regit per espectacles de música clàssica, arts escèniques i dansa

Per Alex Montero

Programa de la primera edició del festival multidisciplinari CLÀSSICAND 2023.
Programa de la primera edició del festival multidisciplinari CLÀSSICAND 2023. | Festival CLÀSSICAND

La música clàssica, les arts escèniques i la dansa arriben a Andorra a partir de demà i fins al pròxim diumenge 11 de juny. El motiu és la primera edició del CLÀSSICAND, el festival multidisciplinari impulsat pel Govern d’Andorra, Andorra Turisme, els comuns d’Andorra la Vella i Ordino, Creand Crèdit Andorrà i MoraBanc. Tot un esdeveniment amb figures de primer ordre mundial, però que també deixarà lloc per als artistes nacionals. «Volem que aquests complementin els espectacles programats i es donin a conèixer a un públic més internacional», va esmentar el director general d’Andorra Turisme, Betim Budzaku, sota la intenció de «posicionar Andorra com a referent de la música clàssica, les arts escèniques i la dansa». 

Cites internacionals i andorranes

L’Orquestra Nacional Clàssica d’Andorra serà l’encarregada d’obrir el festival, amb Dani Espasa a la direcció, Carmela Remigio com a soprano i Asude Karayvus com a mezzosoprano. La cita es donarà demà, a les 21.00 hores, a la plaça del Consell d’Andorra la Vella. Allà, l’orquestra interpretarà ‘Stabat Mater’, de Pergolesi, una de les obres mestres del repertori sacre amb una escenografia especial.

Dissabte 3, a l’Auditori Nacional d’Ordino i també a les 21.00 hores, arribarà el torn de la reconeguda actriu Ariadna Gil, guanyadora d’un Premi Goya. Gil actuarà amb l’obra ‘Vivir con nuestros muertos’, de Delphine Horvilleur. Es tracta d’una proposta musical entorn de l’assaig de l’escriptora francesa, on es reflexiona sobre la vida i la mort. A Gil l’acompanyaran la pianista Lise de la Salle i l’arpista Xavier de Maistre, amb la direcció de Joan Anton Rechi.

La pianista Míriam Manubens es donarà cita diumenge 4, a les 16.00 hores a l’Església Parroquial d’Ordino. Manubens oferirà un recital a piano dividit en tres blocs i dedicat a Claude Debussy, Enric Granados i Fréderic Chopin. El concert no serà l’únic esdeveniment de diumenge, ja que a les 20.00 hores tindrà lloc al Parc Central d’Andorra la Vella la projecció del film ‘Jurassic Park’, amb motiu del 30è aniversari de la seva estrena. L’Orquestra del Regne d’Aragó, dirigida per Josep Caballé-Domenech, interpretarà en directe la banda sonora del llargmetratge dirigit per Steven Spielberg. L’entrada pels dos esdeveniments és gratuïta.

Dijous dia 8 de juny, als Jardins de Ràdio Andorra (Encamp), el tenor ucraïnès Valentin Dityuk recitarà diverses peces de Puccini, Verdi, Donizzeti i Rachmaninov. El recital serà a les 21.00 hores i comptarà amb la presència de Maria Nikitin al piano.

L’Auditori Nacional d’Ordino acollirà l’endemà, també a les 21.00 hores, a la mezzosoprano georgiana Anita Rachvelishvili. Considerada la millor mezzo verdiana del moment i després del seu pas fulgurant pel Metropolitan de Nova York, l’òpera de Viena o l’Scala de Milà, Rachvelishvili arriba ara a Andorra per a interpretar un recital de grans personatges del repertori francès, amb obres de Bizet, Saint-Saens o Gounod. L’acompanyarà Vicenzo Scalera al piano.

El dissabte 10 tindran lloc de nou dos esdeveniments diferents. Per una banda, a la Cruïlla Av. Meritxell i c/Riberaygua d’Andorra la Vella, en cinc passis diferents, serà el torn de la Yoann Bourgeois Company. Aquesta oferirà un viatge pels sentits, a través d’una proposta innovadora que tindrà la dansa contemporània com a fil conductor, i comptarà amb entrada gratuïta. En segon lloc, a les 21.00 hores al Centre de Congressos arribarà la Vertigo Dance Company amb el seu darrer treball, Makom. Es tracta d’una de les més aclamades companyies de dansa del moment i que arriba ara a Europa per primera vegada, presentant aquest espectacle que parla de les arrels i la terra.

El tram final d’aquesta primera edició de CLÀSSICAND arriba de la mà de la Jove Companyia Nacional de dansa d’Andorra (Jo Dansa), que presentarà diumenge 11 entre les 12.00 i les 17.00 hores l’espectacle «La Jove Revolució». L’accés serà gratuït i tindrà lloc a la Cruïlla Av. Meritxell i c/Riberaygua. El festival tancarà a la plaça del Consell, a les 21.00 hores, amb el trompetista estadounidenc Benny Benack III i el grup Ulysses Quartet. Junts interpretaran «The Juliet Letters», una col·lecció de cançons que Elvis Costello i el Brondsky Quartet van compondre ara fa 30 anys.

PUBLICITAT
PUBLICITAT