PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Prop de mil residents van sol·licitar la nacionalitat andorrana el 2022

La demanda de sol·licituds l’any 2022 va caure un 7,4% respecte l’any passat

Per El Periòdic

Un passaport andorrà.
Un passaport andorrà.

El nombre de residents que van sol·licitar la nacionalitat andorrana l’any 2022 és de 961, tal com dicten les dades facilitades pel Departament d’Estadística del Govern. Això suposa una davallada de les demandes registrades en anys anteriors, sent d’un 7,4% respecte l’any 2021 i d’un 39,6% en comparació a les dades assolides al 2012, ara ja  famés de 10 anys. 

Del total de sol·licituds presentades, 611 van ser atorgades amb plenitud de drets, 383 la van adquirir per origen i 228 per adquisició. Cal recordar que, per a totes aquelles persones que vulguin disposar de la nacionalitat andorrana amb plenitud de drets, és necessari que renuncïin previàment a la seva nacionalitat d’origen per tal de fer efectiva la demanda. 

Seguint aquesta línia, i pel que fa a les sol·licituds resoltes amb el reconeixement del dret d’adquisició de la nacionalitat a títol provisional en espera que la persona interessada acredités la pèrdua de la nacionalitat d’origen, se’n van donar 349. I és que tal com dicta la normativa europea en matèria d’estadístiques de migració i protecció internacional, l’estadística d’adquisicions de nacionalitat de residents només considera els processos que impliquen un canvi de nacionalitat i que es refereixen a persones residents.  D’aquesta manera, durant l’any 2022, de les 228 adquisicions de nacionalitat, el 78,9% es van obtenir per l’opció de residència i el 16,2% per motius relacionats amb el matrimoni.

Tanmateix, en termes de gènere, el 43,9% de les adquisicions per residència van correspondre a homes, mentre que el 56,1% restant va ser a dones. D’aquests, un 66,1%  i un 73,3%, respectivament, eren procedents d’Espanya i havien renunciat prèviament a la seva nacionalitat d’origen. Per últim, i en relació a les adquisicions de la nacionalitat per matrimoni, l’any passat van adquirir la nacionalitat andorrana més dones que homes, amb un 59,5% i un 40,5%, situant-se així doncs una vegada més el percentatge de dones per davant.

PUBLICITAT
PUBLICITAT