PUBLICITAT

Escaldes- Engordany

Els cascs blaus, vetlladors de la Pau de les Nacions Unides

Avui, 29 de maig, se celebra el Dia Internacional del Personal de la Pau de la ONU

Per El Periòdic

Una unitat de cascs blaus de la ONU.
Una unitat de cascs blaus de la ONU. | El Periódico de Catalunya

Avui se celebra el Dia Internacional del Personal de la Pau de les Nacions Unides, que té com a objectiu reconèixer la contribució al personal uniformat i civil que ajuda a l’ONU a mantenir la pau mundial, a part de donar un merescut homenatge als més de 4.200 treballadors que han perdut la seva vida per a defensar els valors de les Nacions Unides des de l’any 1948 fins al dia d’avui.
Així doncs, els treballadors de la Pau de l’ONU, també coneguts com a «cascs blaus», van ser creats el 1948 per a poder mantenir la pau en aquelles àrees on existeixen conflictes, a més de monitoritzar els processos pacífics.

Va ser l’any 2003 quan l’Assemblea General de l’ONU va aprovar aquest dia per a commemorar la data en què l’organització va iniciar les operacions.  La primera missió de pau de les Nacions Unides va ser a Palestina, al 48. Va ser llavors quan el Consell de Seguretat de l’ONU va permetre que es despleguessin observadors militars a Orient, amb l’objectiu de vigilar l’acord d’Armistici d’Israel i els seus veïns. Aquesta missió va ser nomenada com a «Organisme de les Nacions Unides per a la Vigilància de la Tregua».

Formes de celebració/ L’ONU i el seus estats membres rendeixen homenatge col·locant ofrenes florals en honor al personal de manteniment de pau que va perdre la vida, a més de la presentació del Premi Anual al millor Defensor Militar de les qüestions de gènere, la imposició de la medalla pòstuma al personal de la pau que va perdre la vida i altres missatges oficials que poden fer els estats.

El paper d’Andorra a l’ONU/ Andorra va entrar a l’ONU el 1993 i actualment participa en diverses organitzacions multilaterals. Durant aquest any Andorra celebrarà el seu 20è aniversari d’adhesió a l’ONU i a la UNESCO. El tema més urgent per a tractar des del Principat és el canvi climàtic fent èmfasi a l’aigua, la pèrdua de la diversitat i la guerra d’Ucraïna contra Rússia.

PUBLICITAT
PUBLICITAT