PUBLICITAT

Sant Julià de Lòria

L'aplec de Canòlich celebra els 800 anys de la troballa de la Mare de Déu

El copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, ha presidit la missa i beneït la talla amb fusta policromada

Per El Periòdic

La tradicional missa en el marc de la Diada de Canòlich amb motiu de les celebració dels 800 anys de la troballa de la Mare de Déu.
La tradicional missa en el marc de la Diada de Canòlich amb motiu de les celebració dels 800 anys de la troballa de la Mare de Déu. | L.G.

Aquest matí ha tingut lloc la celebració dels 800 anys de la troballa de la Mare de Déu de Canòlich, amb una gran afluència de lauredians i ciutadans d'arreu. El tradicional aplec, celebrat al santuari, ha comptat amb la presència de les autoritats comunals i polítiques de la parròquia, a més del cap de Govern, Xavier Espot, i el copríncep episcopal, Joan-Enric Vives. Aquest últim ha presidit la missa de les 12 i ha beneït la talla amb fusta policromada original de la Mare de Déu de Canòlich, la qual custodiava la família Marfany i es lliurarà al Papa a Roma el pròxim 1 de juny. 

L'èxit de la festivitat ha sigut celebrat pel cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Majoral, qui també ha posat en relleu "la novetat de la Diada d'enguany, així com la presència de més d'un centenar de cantaires i músics que han acompanyat la tradicional missa". També ha valorat la importància de l'aniversari i les activitats i esdeveniments que s'han dut a terme al llarg del passat mes per a celebrar-ho, com per exemple el llibre de Pilarín Bayés, l'exposició 'Clixé de Canòlich' o la futura estrena del curtmetratge 'Tiretes'. A més, durant la celebració s'han repartit prop de 6.000 pans beneits, dels quals 300 eren sense gluten.

Seguint aquesta línia, Xavier Espot ha assenyalat que "la festivitat ha esat un acte molt emotiu i concorregut", fent especial èmfasis en les paraules dites per Vives durant la missa, en les quals ha fet esment a la necessitat de preservar les tradicions per a mantenir la identitat dels països petits com Andorra.

"Tot i que la globalització ha aportat riqueses, ha deixat una part de la societat que a vegades no es veu protegida", ha esmentat Espot, qui també ha afegit que això "té efectes negatius en l'àmbit mundial i a escala del país". El líder demòcrata també ha volgut posar de manifestar que "de la globalizació n'hem d'extreure les millors coses i analitzar i reconduir els aspectes que no són prou bons", ja que això ens farà tenir una visió "menys mercantilista i més humanista".

Pel que fa al sermó pronunciat per l'arquebisbe i copríncep episcopal, aquest ha lloat la Diada de Canòlich com una mostra del que és Andorra i com s'ha de mostrar a l'exterior, preservant la identitat i les tradicions que conformen el país. També ha exaltat la figura de Maria com un model exemplar de fe i de l'acompanyament que ha fet al Principat i, concretament, a la parròquia de Sant Julià de Lòria.

PUBLICITAT
PUBLICITAT