PUBLICITAT

Ensenyat vol acabar amb la «doble imposició» al Pas de la Casa

  • El candidat de DA a Encamp proposa reformar la llei de l'ITP i regular el cens emfitèutic
E. A.
ENCAMP

No va ser la típica escudella de Sant Antoni per dos motius: en primer lloc, perquè la data de l'onomàstica quedava una mica lluny (Sant Antoni Abat és el 17 de gener) i, en segon lloc –però no per això menys important–, perquè ahir estàvem en plena precampanya electoral. Un factor que explica, sens dubte, la munió de polítics que ahir al migdia es van desplaçar fins al Pas de la Casa. El candidat de Demòcrates per Andorra a la parròquia d'Encamp, Carles Ensenyat, va aprofitar l'avinentesa per apuntar els temes que afecten directament els veïns del Pas i que la seva formació està disposada a abordar tan bon punt es constitueixi el nou Consell General: d'una banda, la reforma de la llei de l'impost sobre les transmissions patrimonials (ITP) i la regulació del cens emfitèutic, amb l'objectiu d'eliminar el que considera una «doble imposició», i, de l'altra, la revisió dels horaris comercials, tenint en compte que el comerç del Pas viu bàsicament dels caps de setmana.

El mal temps va obligar a ajornar la tradicional escudella de Sant Antoni al Pas de la Casa, prevista inicialment per al tercer cap de setmana de gener. En aquells moments, era difícil preveure quan serien les eleccions i, més encara, que el dinar popular es convertiria en un acte de precampanya per als candidats territorials –igual que va passar divendres amb la Ruta de la Tapa de Sant Julià de Lòria.

El candidat de DA va assistir al dinar popular acompanyat pel número dos, Xavier Montané, i els tres suplents. Ensenyat va insistir en la voluntat de la seva formació de treballar per crear una marca pròpia per al Pas de la Casa i perquè aquest nucli sigui «un referent» per al conjunt del país en l'àmbit del comerç. En aquest sentit, va recordar que els comerciants del Pas van ser els més crítics amb el decret d'horaris comercials aprovat el 2010, ja que el tancament algunes tardes de diumenge és especialment perjudicial en aquesta zona –el Pas viu sobretot dels turistes francesos, que hi van el cap de setmana.

La candidatura d'UP i DA té la intenció de reunir-se a començament de setmana amb els comerciants del Pas de la Casa, no pas per presentar el programa electoral, sinó «perquè siguin ells els que ens facin les seves aportacions», va assenyalar Ensenyat. En aquesta trobada, també hi assistirà el candidat a cap de Govern, Antoni Martí.

Pel que fa al pagament de l'ITP i del lluïsme associat al cens emfitèutic del Pas, Ensenyat sospita que es tracta d'una doble imposició i, per tant, es compromet a traslladar aquesta qüestió al Consell General en el termini d'un mes des de la seva constitució. La voluntat és acabar amb aquesta particularitat, l'origen de la qual és el fet que els terrenys del Pas de la Casa són comunals.

Parròquia «perjudicada» / «Encamp és una de les parròquies més perjudicades per aquests catorze o quinze anys de governs liberals». Aquesta és, com a mínim, la percepció de la número dos de la llista territorial del PS.

Pilar Riba va assistir també a l'escudella del Pas –el seu lloc a la taula dels polítics era al costat del cònsol encampadà, Miquel Alís– i va fer una crida a la responsabilitat de tots els polítics: «Andorra s'hi juga el futur». Tot i que no va entrar en detalls, Riba va assegurar que les propostes econòmiques són «primordials» dins del programa dels socialdemòcrates.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT