PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Ordino inclou tres nous objectius al Pla de sostenibilitat de la parròquia

Plantegen construir infraestructures resilients, inclusives i sostenibles

Per El Periòdic

La cònsol menor i el cònsol major d’Ordino.
La cònsol menor i el cònsol major d’Ordino. | M. R.

El comú d’Ordino ha afegit tres objectius de desenvolupament sostenible (ODS) que entraran a formar part del Pla de sostenibilitat de la parròquia. Així ho van anunciar ahir al matí la cònsol menor d’Ordino, Eva Choy, i el cònsol major Josep Àngel Mortés, en una roda de premsa.

Es tracta d’un nou full de ruta que complementa els quatre objectius relacionats amb la gestió de la biosfera que ja formaven part del projecte que la corporació va engegar l’any 2022 i on el comú va destinar un pressupost de 2.200.000 euros. Aquests primers objectius estaven relacionats amb l’aigua neta i el sanejament, amb el consum i producció responsables, amb l’acció climàtica i amb la vida terrestre. «Podem dir que som un comú que ens creiem el tema de la sostenibilitat i, per tant, hi dediquem recursos humans i econòmics», va destacar Choy.

El primer dels nous objectius, el número nou, planteja construir infraestructures resilients, promoure les empreses inclusives, sostenibles i fomentar la innovació. El segon objectiu, el número 10, proposa abordar la inclusió social i econòmica entre totes les persones forjant vincles i trencant barreres d’edat, gènere, classe, capacitats, llengua, origen o orientació sexual. Finalment, l’objectiu 11, es marca aconseguir que els pobles siguin inclusius, segurs, resilients i sostenibles.

Aquest nou full de ruta es materialitzarà a través de 13 reptes i 55 línies d’actuació. Algun d’aquests són un estudi de la capacitat de producció d’energia fotovoltaica dels edificis del comú, la creació del consell d’adolescents, estudiar la recollida d’orgànic per a la planta de compostatge o redimensionar la capacitat dels vehicles de transport públic per a acollir l’increment d’usuaris.

El cònsol major d’Ordino va insistir que la gran majoria d’aquestes accions aniran lligades amb el Pla d’Urbanisme. «Al final, els objectius d’aquest pla van lligats amb els ODS i, per tant, hi haurà moltes coses que ja seran causades per la normativa del mateix Pla d’urbanisme», assenyalava Mortés tot afegint que «un dels elements que hem de començar a treballar és la redució de l’edificabilitat global de la parròquia que haurem de fer en funció dels estudis de creixement i els recursos disponibles i buscant alternatives sostenibles des del punt estètic i d’impacte», va explicar.

La cònsol menor va recordar que aquesta política s’emmarca dins dels objectius de desenvolupament sostenible per a l’Agenda 2030. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT