PUBLICITAT

Veterania i joventut s’uneixen per a donar vida a la nova legislatura del país

La sala d’exposicions de Govern va acollir el jurament dels nous ministres i secretaris d’Estat, amb la presència de Xavier Espot

Per Sònia Lecha

El nou equip que forma la novena legislatura del Govern.
El nou equip que forma la novena legislatura del Govern. | SFGA/CESTEVE

Els nous ministres, secretaris d’Estat i alts càrrecs del Govern que formaran el Consell de Ministres de la novena legislatura han jurat avui el càrrec ahir al davant del cap de Govern, Xavier Espot, en l’acte celebrat a la sala d’exposicions del Govern. En el discurs previ al jurament dels ministres Espot ha fet referència a la proximitat, la confiança i a l’honor del pacte per a una Andorra més justa, pròspera i equilibrada com a valors a tenir en compte. El cap de Govern s'ha mostrat satisfet en el fet que s’hagi pogut formar un equip «paritari que combina l’experiència o la veterania amb la joventut i que combina el vessant més polític amb el més tècnic».

Comença la nova legislatura

Amb la mirada ja posada en la legislatura que ara comença, Espot ha incidit en el fet que cada ministeri tindrà a càrrec seu assignatures pendents com poden ser l’habitatge, l’aproximació a Europa, el creixement sostenible, la sostenibilitat de les pensions, la salut o les relacions institucionals i que, per tant, conformen els grans reptes del país en els pròxims anys. 

Aprofundint en la qüestió d’Europa, el cap de Govern ha explicat que serà cabdal en aquesta legislatura i que ell «pilota directament» tot allò relacionat amb la Unió Europea i també les «derivades col·laterals» com poden ser les telecomunicacions, la digitalització i la transició energètica i per aquest motiu ha incidit en el fet que tindrà un «gabinet molt reforçat» amb cinc dones entre les quals es troben Sílvia Calvó, que serà la cap de Gabinet del cap de Govern; Maria Ubach, Creu Rosell i Maria Baró, a més de la seva secretària personal i les quatre secretaries d’Estat. 

Bones paraules per a tothom

Després que els onze ministres juressin el seu càrrec, el cap de Govern ha volgut destacar qualitats de cadascun. Començant per la ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, ha destacat «el seu coratge, virtut que tothom li coneix, i la seva humanitat, un tret del seu caràcter que és sobradament conegut per aquells que l’hem tractat de prop». Del ministre de Relacions Internacionals, Educació i Universitats, Ladislau Baró, Espot ha posat en relleu que «poques persones el poden igualar en la combinació de visió estratègica, bagatge, humanisme i experiència política». 

Proximitat, confiança i honorar el pacte per a una Andorra més justa van ser alguns dels valors que el cap de Govern va destacar en el seu discurs

Seguidament, ha sigut el torn del ministre de Turisme i Comerç, Jordi Torres, de qui el cap de Goven ha ressaltat «la seva visió emprenedora i el contacte amb la realitat, malgrat ser una de les persones que més temps porta al Consell de Ministres». En el cas del ministre de Finances, Ramón Lladós, Espot ha remarcat «una solvència tècnica inqüestionable i una dilatada experiència professional en el sector financer». Pel que fa a la ministra d’Afers Exteriors, Imma Tor, el cap de Govern ha mencionat «la seva carrera com a diplomàtica en aquest ministeri i a l’organització internacional de la francofonia».

«És sinònim de rigor i capacitat de treball» van ser les paraules d’Espot referint-se a la ministra de Justícia i Interior, Ester Molné. Unes paraules semblants a les que ha dedicat al ministre de Territori i Urbanisme, Raúl Ferré parlant sobre «la seva bonhomia i la seva franquesa». Espot ha posat en valor també «la gran capacitat per a treballar en equip i el fet de saber sempre posar el projecte davant de l’interès personal» de la ministra de Salut, Helena Mas.

«És una persona propera i empàtica» ha destacat el cap de Govern de la ministra d’Afers Socials i Funció Pública, Trini Marín. Del ministre de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia i portaveu del Govern, Guillem Casal, ha valorat «la lleialtat, el talent per la política i els afers públics». Finalment, sobre la ministra de Cultura, Joventut i Esports, Mònica Bonell, ha posat en relleu «la seva experiència, la seva sinceritat i la fermesa subtil amb la qual sap defensar les seves conviccions i valors». Espot ha volgut finalitzar les valoracions dels ministres destacant que «la unitat d’acció només és possible des d’una singularitat prèvia i des de la diversitat». 

Aquesta tarda, a més, ha tingut  lloc la primera reunió del nou Govern, on s'ha emfatitzat sobre la qüestió de la UE. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT