PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Compartir el patrimoni cultural a partir de museus, sostenibilitat i benestar

La diada d’enguany se centra en garantir una vida sana, prendre mesures contra el canvi climàtic i els seus impactes adoptant mesures de baixes emissions en carboni i conscienciar de la salut mental i l’aïllament social

Per Sònia Lecha , Anna Mencos

El Museu Carmen Thyssen Andorra.
El Museu Carmen Thyssen Andorra. | Arxiu ANA

Un any més, Andorra se suma a la celebració del Dia Internacional dels Museus 2023, amb una jornada festiva per a obrir els equipaments culturals als ciutadans i per a compartir el patrimoni que s’hi custodia. Aquesta jornada està encapçalada pel Consell Internacional de Museus (ICOM), i enguany el lema és ‘Museus, sostenibilitat i benestar’.

Amb relació al lema d’aquest 2023, els museus contribueixen de manera fonamental al benestar i al desenvolupament sostenible de les nostres comunitats. Com a institucions de confiança poden contribuir de moltes maneres a la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides, des del suport a l’acció climàtica i el foment de la inclusió, fins a la lluita contra l’aïllament social. Des del 2020, el Dia Internacional dels Museus (DIM) dona suport a un conjunt d’ODS. El DIM 2023 se centrarà en: garantir una vida sana i promoure el benestar per a totes les persones i edats, i en particular pel que fa a la salut mental i l’aïllament social; prendre mesures urgents per a combatre el canvi climàtic i els seus impactes, adoptant mesures de baixes emissions en carboni; i finalment protegir, restaurar i promoure l’ús sostenible dels ecosistemes terrestres, amplificant les veus dels líders indígenes i conscienciant sobre la pèrdua de la biodiversitat.

En el marc d’aquesta celebració, als museus d’Andorra es despleguen múltiples activitats entorn de la data per tal d’obrir aquest patrimoni a la ciutadania. D’aquesta manera, en el cas dels museus gestionats pel Govern, romandran oberts de forma gratuïta aquest dijous els següents equipaments: la Casa de la Vall, el Museu Casa d’Areny-Plandolit, el Museu Postal, l’exposició de màgia a l’Era del Raser, el Museu Casa Rull, la Farga Rossell, el Museu Nacional de l’automòbil i l’Espai Columba. Els altres centres culturals del país que també se sumen a la cita amb entrades gratuïtes al Museu de la Moto i Espai Galobardes, Casa Cristo, MW Museu de l’Electricitat, Cal Pal, Bici Lab, Sala Sergi Mas i el Museu Carmen Thyssen.

En marc d’aquesta celebració, als museus d’Andorra es despleguen múltiples activitats a l’entorn del 18 de maig per tal d’obrir aquest patrimoni a la ciutadania.
Per una banda, el MW Museu de l’Electricitat d’Encamp oferirà el dissabte a les 19.30 hores una visita teatralitzada anomenada ‘FHASA, la llum de la seva llar’ a càrrec de les il·luminades Cristina Pericos, Iris Orriols i Anna Mangut.

Un altre dels museus, el Bici Lab proposa una activitat amb vistes a la ‘Cova d’Alí Babà’ des del mateix dia 18 fins al 21 a les 12.00 hores i a les 16.00 hores. Es tractaran temes com l’inventari, l’emmagatzematge, el siglat, entre d’altres. Des del museu expliquen que «volem que l’acte sigui exclusiu. Només farem unes visites guiades al magatzem del museu amb grups de fins a 10 persones».

Pel que fa a la Casa de la Vall, informen que «aquest any esperem que apareixin unes 250 persones. Hi haurà xerrades, activitats i un pica- pica».

En el cas de l’Espai Columba ha organitzat a les 19.00 hores la xerrada ‘El bestiar romànic, lectio moralis’ a càrrec d’Alba Pampalona. La xerrada s’emmarca en la segona edició de les Jornades d’art romànic, que inclouen múltiples propostes per a descobrir el patrimoni relacionat amb l’art romànic. Coincidint amb la celebració, la Sala Sergi Mas inaugura una nova exposició ‘Clixé de Conòlich’. Es tracta d’un recorregut íntim i nostàlgic per més de cent fotografies particulars inèdites de Canòlich, des del 1900 al 1999, acompanyades dels aparells fotogràfics amb què podien haver estat fetes. Les càmeres formen part de l’extensa col·lecció d’aparells fotogràfics de Fernando Herrador d’Aixirivall.

Finalment, el Museu Thyssen permetrà descobrir l’exposició ‘Khrôma; l’univers emocional del color’ amb una audioguia amb la proposta dels diferents recorreguts. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT