PUBLICITAT

El Festival Ull Nu 2023 tanca una nova edició amb un balanç exitós

El Festival celebra deu anys d’elogis i d’excel·lència i qualitat cinematogràfica

Per El Periòdic

Els guanyadors de l’edició del 2023 del Festival Ull Nu.
Els guanyadors de l’edició del 2023 del Festival Ull Nu. | Festival Ull Nu

Després d’una edició on l’excel·lència cinematogràfica ha ressaltat més que mai, el Festival Ull Nu 2023 ha arribat a la seva fi. Durant els darrers dies, el centre de Congressos d’Andorra la Vella ha rebut a diverses figures relacionades amb l’audiovisual i el setè art, com ara directors, productors, actors i apassionats que s’han unit per a celebrar la diversitat i l’originalitat al món del cinema als Pirineus. 
Un festival que també ha ofert una àmplia gamma de pel·lícules de diferents gèneres i estils, proporcionant així una plataforma única perquè els cineastes emergents seleccionats tinguessin l’oportunitat de compartir les seves obres i donar-se a conèixer davant d’un gran públic. 

Aquesta mateixa competició s'ha saldat avui diumenge, amb l’entrega de premis del concurs de llargmetratges i curtmetratges de la desena edició del Festival Ull Un. El concurs ha rebut un total de 600 peces de cineastes dels Pirineus i les obres exhibides han sigut elogiades per la qualitat artística i narrativa, així com per la temàtica innovadora. 

El jurat encarregat de seleccionar les obres premiades ha estat compost per Désirée Guirao, dissenyadora de vestuari (Andorra); Guilhem Caillard, director general de la programació Festival de Cinema CINEMANIA - Montreal, Quebec (Canadà); i Franck Loire, director general Cinémathèque de Toulouse (França). Per la seva part, el jurat del Carnet Jove ha estat representat per Àlex Llorens, Jane Claudine Cantor i Òscar Pichel.

Obres  guanyadores

El Premi Arxiu Nacional d’Andorra a la Preservació de la memòria històrica ha caigut en Elena Gilda, per la seva obra «Quines flors es porten a una fossa?». La dotació del premi ha sigut de 1.000 euros, com també ho va sigut la donada a Adriana Arratia per l’obra «Muerte en Torrevieja», en la categoria Fòrum de la Joventut d’Andorra.

Pel que fa al Millor llarmetratge avaluat pel jurat Carnet Jove, ha sigut per a Lukas Dhont, amb l’obra «Close», i un premi de 700 euros; el millor Curtmetratge ha sigut donat a Mariana Ferreira i Eudald Rojas, amb 500 euros per l’obra «Pobre Antonio».

La peça que el jurat ha valorat com a Millor fotografia, Premi ofert per la Comissió Nacional Andorrana de la Unesco, ha sigut per a Nathan Le Graciet amb «Le temps qui passe», per valor de 800 euros. El Premi Consell General d’Andorra, dotat amb 1.000 euros, ha sigut per a «El Bus», de Sandra Reina. 

Els films «Alteritats» i «El Bus» s’enduen els premis al millor llargmetratge i curtmetratge

El premi millor dotat, el Millor llargmetratge/migmetratge (òpera prima), que atorga el Govern d’Andorra amb 3.000 euros, se l’ha endut enguany l’obra «Alteritats», de Nora Haddad i Alba Cros. Pel que fa al premi ULL NU LAB de guió, dotat amb 500 euros, ha sigut per a Izar Invierno amb l’obra «Belgrado».

Finalment, el Premi del públic Comú d’Andorra la Vella al Millor Curtmetratge ha sigut per a «Pobre Antonio» de Mariana Ferreira i Eudald Rojas, mentre que en la categoria  Millor llargmetratge (òpera prima) s'ha endut el pòdium l’obra «Tener Tiempo», de Mario Alejandro Arias, Gabriela Alonso i Nicolás Martín. 

Balanç global

Pel que fa a les activitats paral·leles dutes a terme, cal destacar la xerrada amb Samantha Hudson, els tallers infantils, els concerts i el Rewind Hispano 2022 amb Alec Hernández. També han rebut la visita de nombrosos convidats de renom de la indústria del cinema del Quebec.

D’aquesta manera, el Festival es reafirma un any més com un esdeveniment destacat al calendari cultural andorrà i amb l’objectiu posat en la pròxima edició per a continuar sent un punt de referència i ampliant els seus dominis. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT