PUBLICITAT

Sant Julià de Lòria

La gent gran, protagonista del Dia Internacional de la Infermeria 2023

En aquesta jornada s’ha volgut emfatitzar en la importància de tenir un envelliment saludable

Per Sònia Lecha

Heras, Ballester i Anglada durant la ponència d’ahir a la Universitat d’Andorra.
Heras, Ballester i Anglada durant la ponència d’ahir a la Universitat d’Andorra. | S.L.

La cap del Servei d’Envelliment i Salut, la doctora Eva Heras, la infermera d’Atenció Primària, Gemma Ballester i la coordinadora assistencial d’infermeria, Maria Anglada han estat les encarregades d’iniciar el Dia Internacional de la Infermeria a la Universitat d’Andorra (UdA), situada a Sant Julià de Lòria. Un acte que organitzen conjuntament l’UdA i el Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers (COIA) cada any. El lema de la jornada d’aquest any ha estat el lideratge de la infermeria en l’acompanyament de la gent gran. «La pandèmia ens ha fet veure els col·lectius que són més vulnerables. Era una manera de ressaltar la part gerontològica, aquella relacionada amb l’envelliment saludable, i la geriatria que és l’etapa de la malaltia associada a la gent gran», ha explicat la cap d’infermeria de la Universitat d’Andorra, Sara Esqué. 

‘Donem veu als responsables del Servei d’Envelliment i Salut d’Andorra’ és el títol de la primera xerrada que van presentar Heras, Ballester i Anglada. Aquest centre ubicat a la Clínica Verge de Meritxell, a la parròquia d’Escaldes-Engordany. En les tres primeres plantes hi ha la residència El Cedre i la quarta i la cinquena planta són d’hospitalització. 

Unitats especialitzades/ En aquestes dues plantes hi ha distribuïdes diferents unitats especialitzades en diversos àmbits per atendre als pacients. En primer lloc, han presentat la unitat de subaguts, en la qual, hi ha pacients amb un perfil geriàtric descompensat, però que està correctament diagnosticat i necessita un tractament integrat i/o una supervisió clínica. En segon lloc, està la psicogeriatria d’aguts, en aquesta unitat es treballa conjuntament amb consultes externes, ja que els pacients estan als seus domicilis. Les persones d’aquesta unitat són majors de 65 anys amb demència i requereixen un tractament per a presentar símptomes greus i/o alteracions conductuals importants. I, en tercer lloc, la unitat de Convalescència Geriàtrica centra l’atenció a pacients majors de 65 anys que tenen un deteriorament funcional recent. 

Hospitalització a domicili/ L’hospitalització a domicili és un servei que proporciona un tractament actiu per part dels professionals de l’assistència sanitària, a la llar del pacient, per a una malaltia que d’una altra manera requeria l’atenció del pacient en un hospital d’aguts. Des de la xerrada han comentat el desig de tirar endavant aquest servei al país. 

La presidenta del Col·legi d’Infermeria, Isabel Vallejo, respecte a aquest tema ha explicat que és «un gran projecte pel qual falten professionals per a poder-ho tirar endavant. S’ha d’invertir més en salut i infermeria. Tot depèn d’augmentar la dotació d’infermeres, ja que la ràtio en comparació amb la Unió Europea, és baix». Esqué ha detallat que «falten més mans perquè cada vegada tenim més persones grans amb més anys de vida. Les persones sumen malalties que acaben cronificant». Al final de la jornada van recalcar la importància de l’atenció domiciliària, ja que tothom té dret a viure on vol i al seu domicili. 

Recerca en l’envelliment/ Heras, Ballester i Anglada en la primera conferència han parlat sobre els projectes de recerca en l’envelliment. El primer s’anomena ‘APTITUDE’ que es va crear l’any 2017. Aquest és un projecte fet conjuntament entre Catalunya, Navarra, Portugal i Andorra. La finalitat d’’APTITUDE’ és fer un estudi de la salut i detectar a temps si la persona es troba sana, prefràgil, fràgil o molt fràgil. Està dirigit a les persones majors de 65 anys. La primera fase van ser estudis pilots a totes les parròquies del Principat i la segona reunir a tota la població major de 65 anys. De moment, aquest estudi s’ha fet a Canillo, Sant Julià de Lòria i Escaldes-Engordany. En aquesta anàlisi a les persones majors de 65 anys els van proposar situacions per a millorar el seu estat de salut. Un cop els havien fet totes les proves, els donaven un llibret amb exercicis per a fer cada dia i així potenciar l’activitat física i cognitiva. 

Personal sanitari i persones majors de 65 anys han format part de les diferents ponències

L’altre projecte anomenat ‘PROFIT’ també està dirigit a majors de 65 anys, però està enfocat a les persones que se’ls ha diagnosticat càncer de pulmó, pròstata o gastrointestinal. La finalitat d’aquesta iniciativa és que els pacients treballin la força i la resistència amb màquines per a guanyar massa muscular. 

Conversa amb persones grans/ La segona xerrada de la jornada, ‘Conversant amb persones grans del programa Aula Magna’, ha comptat amb cinc persones d’aquest programa perquè donessin el seu punt de vista sobre la vida i expliquessin en quina situació es trobaven. La primera qüestió que se’ls ha plantejat és si algú els prepara per a la vellesa. Una de les ponents en aquesta xerrada ha contestat que «no ens preparen prou perquè ho veiem lluny. Realment, és un canvi molt gran, deixar de treballar et deixa descol·locat». Un altre dels ponents ha comentat que «és un canvi brusc per al qual no estàs preparat». 

Una de les ponents va fer èmfasi en l’arribada de la jubilació i per aquells als que els arribi, els ha enviat el següent missatge: «És molt important deixar un espai per cuidar-te a tu mateix durant la vida laboral per a tenir una millor jubilació». La majoria han coincidit en el fet que ells volen viure al seu domicili el que els queda de vida i si pot ser fins a l’últim dia. 

 

PUBLICITAT
PUBLICITAT