PUBLICITAT

Escaldes- Engordany

Govern facilita la implementació de la igualtat per a empreses

Es continuen detectant discriminacions directes i indirectes per raó de gènere

Per El Periòdic

Cartell del pla d’igualtat.
Cartell del pla d’igualtat. | Govern d\'Andorra

El Consell de Ministres va validar el dimecres arran de la proposta de la ministra d’Afers Socials, Joventut i Igualtat en funcions, Judith Pallarés, la «Guia per a elaborar plans per a empreses». Així doncs, es pretén poder ajudar a les empreses a implementar de forma eficaç i entenedora el que exigeix la Llei efectiva del dret a la igualtat de tracte i a la no-discriminació entre homes i dones.
En el text s’estableixen els principis d’actuació, a més de les mesures a eliminar la desigualtat estructural que pateixen les dones respecte als homes en tots els àmbits de la vida, a més de garantir la igualtat d’oportunitat entre homes i dones.

Es destaca en el document, doncs, l’àmbit del treball, ja que es continuen detectant discriminacions directes i indirectes per raó de gènere que contribueixen a perpetuar la relació de poder i igualtat. Així doncs, la llei vol afavorir la igualtat d’oportunitats de dones i homes amb aquelles mesures necessàries, independentment de la dimensió ocupacional de la plantilla. Així, per a les empreses de 50 persones o més persones treballadores, s’estableix l’obligació d’implementar un pla d’igualtat per a articular les mesures requerides.

Amb l’objectiu de facilitar la tasca, el Ministeri d’Afers Socials, Joventut i Igualtat ha creat la guia on es descriuen alguns aspectes essencials en l’elaboració dels plans d’igualtat com poden ser la negociació, les dades que s’han d’analitzar, el contingut que ha de recollir el pla i les orientacions sobre estructurar les mesures que s’especifiquen, la vigència i el seguiment i l’avaluació de resultats.

Cal destacar a més, que la guia recorda que les empreses han de negociar el pla d’igualtat amb els treballadors perquè ambdós parts participin en el procés de construcció del pla, proposant així la constitució d’una comissió de negociació del pla. Un cop feta la diagnosi de la situació que pateix l’empresa, la guia destaca que s’han d’organitzar les accions en àmbits que les agrupin. Aquests poden ser definits per la comissió, però inclouran la sensibilització i a formació a la plantilla en matèria d’igualtat de gènere, la prevenció de l’assetjament sexual, i per això de sexe i el processos de gestió de persones. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT