PUBLICITAT

Salvadó assalta l''e-book'

  • El novel·lista, primer autor andorrà amb obra en format electrònic H Des d'aquesta setmana ja es poden descarregar sis dels seus títols des de mielibro.com // En mig any hi haurà disponibles totes les seves novel·les
A. L.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Salvadó sosté un iPad amb la versió electrònica de Los ojos de Aníbal; al costat, el llibe en paper Foto: MÀXIMUS

El futur ja és aquí. Si més no, per a Albert Salvadó (Andorra la Vella, 1951). L'autor d'Una vida en joc s'ha passat amb armes i bagatges al llibre electrònic, l'e-book, i després de mesos preparant els originals per al nou format, des d'aquesta mateixa setmana ja es poden descarregar al dispositiu lector –ja sigui el novísism iPad, Papyre o el Lector– sis de les seves novel·les: des de L'enigma de Constantí el Gran, la seva primera novel·la, fins a El mestre de Kheops –la primera que es va descarregar en el nou format i que es va convertir, per tant, en el primer e-book de la literatura andorrana. Completen aquesta primera fornada El informe Phaeton, El rapte, la Mort i el Marsellès, El relat de Gunter Psarris i Els ulls d'Anníbal. Un desembarcament en tota regla que culminarà els pròxims mesos amb el bolcat de la versió elecrònica de la resta de la seva obra novel·lística: l'últim, per cert, serà Una vida en joc, que veurà la llum abans del juny. Quan acabi aquesta magna operació, Salvadó es convertirà en un dels primers autors en català amb tota la seva obra disponible en format electrònic. Per no dir el primer de tots.

Continuem, perquè hi ha molt més tall, en aquesta història: per a l'assalt a l'e-book, Salvadó ha prescindit de les editorials tradicionals i ha tirat pel dret. Les seves novel·les no es descarreguen des d'una de les plataformes gestionades pels grans grups editorials –Libranda i Leqtor, en l'àmbit català– sinó des de www.mielibro.com, emergent portal de de venda de llibres en català i en castellà, tant electrònics com impresos. Una operació que li ha estalviat les lleonines condicions contractuals que imposen les editorials tradicionals i que li permet, per exemple, oferir les seves novel·les en format e-book a preus sense competència: entre 6 i 10 euros. Un preu que por arribar a ser la meitat de l'edició en paper. Ell mateix és conscient que, prescindint dels canals habituals, s'ha posat com qui diu al marge de la gran indústria. Però no estava disposat, diu, a passar per l'adreçador, i es va aferrar a un serrell legal per sortir-se amb la seva: «Jo havia cedit a l'editorial els drets per a l'edició impresa de les meves novel·les. No pas per a la versió electrònica. Així que era lliure de negociar amb qui em semblés per treure-les en e-book. Això és el que he fet».

Declaració de guerra

¿Què l'ha impulsat, a declarar la guerra als canals de distribució que semblaven lògics, i que en el seu cas era Libranda, la plataforma en què participa Columna, l'editorial que ha publicat totes les seves obres? D'entrada, una pura i ben legítima qüestió crematística: les editorials tradicionals, diu, s'han limitat a contactar els autors i demanar-los els drets per publicar l'obra en el nou format, imposant-los les condicions sense que els creadors hi tinguessin ni veu ni vot. Traduït a xifres: al novel·lista només se li ofereix un 12,5% del preu de venda de l'e-book. Un percentatge que s'incrementa «sensiblement», diu Salvadó, si s'opta per la via alternativa. Un segons argument, que afecta directament a la butxaca del consumidor final, és el preu: els e-books que es venen a través de le splataformes oficials tenen un preu inferior en un 15 o en un 20% al de l'edició en paper. Una rebaixa substancial, potser sí, però insuficient per a Salvadó, que titlla aquests preus d'abusius: «Tenint en compte que amb el llibre electrònic l'editor s'estalvia les despeses d'impressió, distribució i emmagatzematge, el preu de venda podria ser molt més reduït».

Preus reduïts que a més, insisteix l'autor, constitueixen una forma indirecta de lluitar contra la pirateria: un hacker tindrà pocs incentius, diu, per piratejar un producte que només costa 6 euros. Probablemet li cortirà més a compte descarregar-se'l de forma legal. I com que no ha deixat quasi res a l'atzar, Salvadó es guarda un as sota la màniga: «Amb Mi eLibro no he firmat cap contracte en exclusiva. Amb això vull dir que quan vulgui puc negociar amb altres plataformes... Sempre, això sí, que se'm respectin els preus que he estipulats, i que em semblen els justos». ¿Que hi perd hipotètics lectors, apostant per una plataforma menys coneguda que les gestionades pels grans grups editorials? No ho veu així: «Al final, el que el lector busca és l'autor que li interessa, estigui a la plataforma que estigui».

Una advertència, però: els e-books de Salvadó seran la novel·la original, sí, però no tindran formalment res a veure amb l'edició en paper que coneixíem fins ara. Haver recorrregut a una plataforma aliena l'ha obligat a preparar i corregir ell mateix els textos. Mi eLibro es limita a maquetar el llibre, passar-lo al format epub –el format universal que s'està imposant en els llibres electrònics, i que permet descarregar-se'l en qualsevol dispositiu lector– i pujar-lo al web. Per descarregar una novel·la, n'hi ha prou a entrar a www.mielibro.com. La despesa per a ells és ínfima, diu, perquè –insisteix–no hi ha despeses de magatzem. «L'únic que ocupa és espai del servidor».

Salvadó, ja es veu, és un fervent entusiasta del nou mitjà. Els arguments a favor de l'ebook són concluents i prou coneguts: des de la mobilitat –un iPad permet emmagatzemar i transportat milers de llibres– fins a l'experiència de compra: un e-book es pot adquirir les 24 hores del dia, 365 dies de l'any. I sense sortir de casa. Una única pega: l'experiència de lectura, perquè el tacte de la tableta mai no serà, admet, el mateix que el del paper. Però també en això és optmista: «El vinil era, com a objecte, molt superior al CD, però el CD es va acabar imposant». Només falta que autors i editorials posin definitivament fil a l'agulla i apostin pel nou format. Salvadó ho ha fet. Els pròxims mesos aniran apareixent la resta de les seves novel·les en format electrònic. Però, ¿què passarà amb la pròxima, que tots els rumors –per cert– apunten que serà la continuació de L'informe Phaeton? ¿Sortiran simultàniament la versió en paper i l'e-book? I aquí, el primer titubeig: fins i tot un apòstol del llibre electrònic com ho és Salvadó creu que l'edició en paper de la seva pròxima novel·la precedirà encara l'e-book.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT