PUBLICITAT

Andorra la Vella

Escalé centra el seu discurs en l’habitatge i la inversió estrangera

El líder de Concòrdia va reprendre el seu discurs després del desmai d'abans d'ahir

Per Anna Mencos, Alex Montero

El líder de Concòrdia, Cerni Escalé, durant el seu discurs d’ahir.
El líder de Concòrdia, Cerni Escalé, durant el seu discurs d’ahir. | SFGA/CEsteve

El líder de Concòrdia i conseller general, Cerni Escalé, va poder finalitzar durant la sessió d’investidura d’ahir la seva intervenció, programada en un inici per dimarts. Cal recordar que Escalé no va poder finalitzar el seu discurs a causa d’un desmai per lipotomía al poc de començar amb la seva intervenció, veient-se obligat el Consell General a posposar el moment per la segona part de la sessió d’investidura.

Escalé va centrar la seva intervenció en el tema de l’habitatge i com la inversió estrangera afecta a la pujada dels preus. «No pot ser que Andorra tingui el mateix nombre d’habitants que fa quinze anys, que s’hi hagi construït molt més i que alhora sigui tan difícil trobar un lloc on viure», el candidat manifestava que en els darrers anys s’han dut a terme operacions per valor de més de mil milions d’euros, comprant pisos i cases que podrien haver ocupat persones del país. Escalé també recordava que aquesta inversió estrangera ha revertit en una major construcció residencial al Principat, però d’immobles amb un alt cost. Escalé atribuïa el problema de l’habitatge a l’oferta i la demanda. La proposta de Concòrdia implica limitar la inversió estrangera mitjançant l’establiment d’un estricte sistema de quotes que limiti el nombre d’immobles que poden ser comparats a les persones que ja no viuen al Principat. Per aquest motiu proposen augmentar l’Impost de Transmissions Patrimonials del 4% actual a un tipus del 10%, per a totes les operacions en les quals l’immoble no estigui destinat a primera residència, i a la vegada continuar augmentant el parc públic d’habitatges disponibles. En aquest sentit, el candidat manifestava que una altra manera d’aconseguir un parc d’habitatge públic nombrós seria augmentant el percentatge de cessió i rebent-lo en espècie en la forma de pisos construïts, o també amb els préstecs tous per a la rehabilitació d’immobles, sempre que aquests es destinin al lloguer almenys durant els deu anys següents a les obres, i que el preu de mercat sigui raonable.

Pel que fa a la reforma de la CASS, defensen un consens «ferm i estable». «Serà necessari reduir els increments marginals per cada punt cotitzat en les pensions més altes fins a arribar a un sostre efectiu, alhora que s’augmenta l’impacte del punt en les pensions més baixes» manifestava Escalé. Quant a la mobilitat el candidat explicava que «farem el possible en la negociació amb França i Espanya per l’arribada del tren al país», en matèria de transport i va afegir també el suport «a la creació d’un transport, per raïl o similar, entre Sant Julià de Lòria i Escaldes Engordany, amb parades freqüents i un recorregut cèntric». També donen suport a la desviació de Sant Julià de Lòria i a la de la Massana i el foment de l’aeroport. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT